Szülei filmjét készíti

Jövő januárra készül el Gárdos Péter három országban forgatott filmje, egy különleges szerelem története.
A rendező pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy édesapja halála után, 1998-ban hozta elő édesanyja azt a kétszatyornyi levelet, amelyet a későbbi házaspár tagjai 1945-ben írtak egymásnak.

– A koncentrációs táborokból kiszabadult zsidókat három ország, Svájc, Anglia és Svédország fogadta be 1945-ben, ők Svédországba kerültek. Azt tudtam, hogy levelezés útján ismerkedtek meg egymással, de azt nem, hogy ezeket a leveleket mindketten megőrizték – mondja Gárdos, hozzátéve: édesapja akkor megszerezte minden, Svédországban ápolt, szülővárosa környékéről származó magyar nő címét, és úgy írt nekik, mintha ismernék egymást. Többek közt édesanyja is válaszolt, a több mint száz levélből álló „beszélgetés” vége pedig találkozás, szerelem és házasság lett. A rendező egy éjszaka alatt elolvasta a leveleket, és eldöntötte, hogy ebből a történetből filmet készít.  

A filmben az archív képsorokéhoz hasonlatos hitelességre törekednek, sőt, hét és fél percnyi archív felvételt is elrejtenek benne. Céljuk, hogy a néző ezt ne is tudja megkülönböztetni majd az általuk forgatott képsoroktól. A fiatal főszereplők jelenleg is kemény, napi 800 kalóriás diéta keretében készülnek arra, hogy fizikumukban is hitelesen alakítsák a haláltáborok túlélőit.
 

„Apám hullaégető volt Bergen-Belsenben, életének erről a szakaszáról soha egy árva szót nem beszélt.” Gárdos Péter író-rendező

Gárdos beszélt arról is, milyen érzés szülei leveleit olvasni, az ő sorsukra visszaemlékezni. – Apámmal sosem beszéltem a holokausztról. Később értettem meg, hogy ez elmesélhetetlen. Édesanyám az ő halála után kezdett el mesélni.

Nehéz kérdés, hogy van-e jogom ennyire mélyen beleavatkozni a szüleim életébe. Nem tudom – mondta. Hozzátette: ez nem egy holokausztfilm lesz, hanem a szerelemről szól, és arról, hogy van élet a halál után is, feladni pedig nem szabad.

A Hajnali láz

•    Jövő januárra készül el több mint félmilliárd forintos büdzséből, magyar–svéd–izraeli koprodukcióban.
•    A forgatást télen kezdték el, még bő 30, főként magyar forgatási nap vár a stábra.
•    A fiatal pár tagjait Piti Emőke és Schruff Milán alakítja, az idős édesanyát pedig Gila Almagor izraeli színésznő játssza.
•    A filmben szerepel Máté Gábor, Gyabronka József, Scherer Péter, Földes Eszter, Kovács Lehel és Sztárek Andrea is. Az operatőr Seregi László, a producer Szekeres Dénes.
•    A filmben az archív képsorokéhoz hasonlatos hitelességre törekednek, sőt, hét és fél percnyi archív felvételt is felhasználnak.

 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu