Hey, June! a Müpában

A Kaukázus koncertje nyitja június 11-én a Hey, June! könnyűzenei évadzáró koncertsorozatot a Művészetek Palotájában (Müpa).
A június 23-ig tartó rendezvényen fellép a Boom Boom, Tompos Kátya és Hrutka Róbert, lesz Random Trip Special és játszik a Keep Floyding is.

A hazai alterock színtér nagy visszatérője a Kaukázus, amely három év szünet után tavaly állt ismét össze és a napokban új stúdióanyagot jelentetett meg K.U.S. (Kérni Ugyanazt Semmi) címmel. Ezt mutatja be a csapat a Müpa Fesztivál Színházában.

"A lemez valamennyi dalát eljátsszuk, lesz egy fúvósblokk a Modern Art Orchestra hat zenészével, fellép velünk Bakai Márton hegedűs, akusztikus blokk-kal is készülünk, két dalban közreműködik továbbá Pásztor Anna az Anna and the Barbies-ból" - mondta Kardos-Horváth János zenekarvezető.

Teljes stúdióalbum a Kaukázustól nagyon régen, nyolc évvel ezelőtt jött ki Amerika nem hazudik címmel, azóta Kardos-Horváth jórészt egyéb formációival (Kafkaz, K2, Hahó) dolgozott.

"Talán annyi a hasonlóság az akkori és a mostani lemez között, hogy megint a kvázi ismeretlen kategóriából szólal meg a zenekar. Bár a 2010 utáni három éves leállás miatt kiestünk a köztudatból, éppen emiatt sok tekintetben szabadabban, letisztultabban tudtunk nyúlni a számok megírásához és hangszereléséhez. Úgy érzem, zenei értelemben, meg színpadi előadásmódban lassan megérkezünk oda, ahol már régen tartanunk kellett volna. A lemez címe arra utal, hogy nekem is nagyon jót tett, amikor kezdtem elhagyni a megszokásaimat, mert egy csomó energiám felszabadult" - mondta az énekes, gitáros.

A zenész még tavaly, a 2002-ben alakult Kaukázus visszatérésekor fogalmazott úgy, hogy a 2010-es leállás előtt viharos körülmények között nyomták végig az utolsó egy-két évet, de a feszültségek azóta lenyugodtak. "A rockzene egy kicsit mindig az ösztönösségről szól, meg az aktualitásról, néhány számunk nekünk is ilyen" - tette most hozzá.

A K.U.S. nagyon sokszínű zenei anyag, a rock és a beat mellett van Morricone filmzenéire emlékeztető szám (Bostoni galamb), az albumzáró Fák és nők pedig dzsesszes-szvinges.

"A Kaukázusban én írom a dalokat, de a hangszerelést alapvetően a többiek végzik. Nem volt előzetes koncepcióm, van olyan dal, amelynek végleges verzióját magam is a Petőfi Rádióban hallottam először" - jegyezte meg a frontember.

Kardos-Horváth János szövegeiben mindig is jellemző volt a szabadszájúság előfordulása. Ez most is van, a nyitódal, a B...eg rögtön ilyen. "Nekünk is fontos persze, hogy játssza a dalainkat a rádió, de éles szövegekre szerintem szükség van bizonyos számokban, más előadóknál is ezeket a dolgokat szeretem. A trágár szó formai elem, nem maga a trágárság a lényeg, hanem az élőbeszéd-szerűség".

Szintén jellemző, hogy az énekes reflektál közéleti, aktuálpolitikai eseményekre, jelenségekre, de ebben a tekintetben a K.U.S. a Kaukázus "finomodott" arcát mutatja.

"A politika és a közélet annyira szétvált egymástól, hogy öncélúnak, hatásvadásznak tartanám, ha három év szünet után visszatérve ilyen dolgokkal dobálózzak, meg úgyse változna meg ettől semmi a politikában. Azért az új lemez szövegeiből is kiderül, hogy szerintem Magyarországon baj van, és nagy baj van a Föld nevű bolygón is. De a dolog nem fekete-fehér, soha ennyi információ nem jutott még el az emberekhez, soha ennyi buddhista nem volt Nyugat-Európában, mint most. Amink van, azzal kell tudni jól bánni" - fejtette ki Kardos-Horváth János.

A K.U.S. dalait digitális letöltésre, ingyenesen tette közzé honlapján a Kaukázus (Kardos-Horváth János - ének, gitár, Fodor Máriusz - billentyűs hangszerek, Fűrész Gábor - basszusgitár, Toldi Miklós - dob). Ősszel kiadnak egy CD-t is kilenc még újabb számmal kiegészülve, a korong másik oldalán pedig egy DVD-vel, amelyen egy stúdiókoncert lesz rajta, a régebbi slágerekkel (Tartós béke, Teszkó, Lángos tejföl).

A Hey, June! koncertsorozaton a Kaukázus estje után június 16-án a Fesztivál Színházban a Boom Boom (a gerincműtéte miatt hiányzó Tátrai Tibort Lukács Peta helyettesíti), 19-én Tompos Kátya és Hrutka Róbert lép fel, 21-én pedig a Random Trip Müpa Special Nikola Parovval egészül ki. A záró koncerten, június 23-án a Keep Floyding eredeti hangszerelésben mutatja be a Pink Floyd Atom Heart Mother című szvitjét a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu