Sherlock Holmes már közkincsnek számít

Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint Arthur Conan Doyle 1923 előtt publikált 50 Sherlock Holmes-írása már közkincsnek számít, a skót szerző hagyatékának kezelője már nem kérhet jogdíjat a művekre való hivatkozás miatt.
A chicagói bíróság hétfői határozata értelmében a briliáns nyomozóról szóló korai munkák, a Holmesra, segítőtársára, dr. Watsonra, ősellenségére, Moriarty professzorra vonatkozó leírások, a detektív háza, a 221B Baker Street és Holmes kokainfüggősége sem nem tartoznak az amerikai szerzői jogvédelem hatálya alá. A bíróság úgy értékelte: nem volt ok arra, hogy a jogok lejárta után meghosszabbítsák a művekre az amerikai szerzői jogi rendelkezéseket.

Csupán tíz olyan 1923 és 1927 között keletkezett Holmes-történet maradt, amelyek szerzői jogai majd 95 év letelte után évülnek el. Doyle 1930-ban hunyt el.

Richard Posner bíró indoklásában úgy fogalmazott: a Holmes-munkák közkinccsé válása arra bátoríthat más írókat, hogy írjanak új történeteket a régi szereplőkkel. Ha a Doyle-hagyaték javára döntöttek volna, az az alkotás gátja lehetett volna.

A bírósági határozat egyúttal Leslie Klinger, a The New Annotated Sherlock Holmes című gyűjteményes kötet és más új keletű Holmes-könyvek szerkesztőjének győzelmét is jelenti. Klinger korábban ötezer dolláros jogdíjat fizetett a Doyle-hagyatéknak, de perbe fogták őt, amikor az In the Company of Sherlock Holmes című újabb kötetért nem volt hajlandó fizetni. Mivel a Doyle-hagyaték azzal fenyegette meg a kiadót, hogy leállítja az eladásokat az Amazon.comon, illetve a Barnes & Noble-nél, a Pegasus Books megtagadta a könyv publikálását.

Klinger ügyvédje a hétfői bírósági döntés után kijelentette, hogy nagyon elégedett. "A szerzői jogoknak van kezdete és vége, nem lehet őket a végtelenségig kiterjeszteni" - mondta.

Cikk ajánló

 • Chile nyerte a Copa Americát

  A házigazda chilei válogatott nyerte meg - története során először - a labdarúgó Copa Americát, miután 11-esekkel legyőzte az esélyesebbnek tartott argentinokat.

 • Megdőlt a látogatórekord a Volt Fesztiválon

  Megdőlt a tavalyi 120 ezres látogatórekord a 23. Volt Fesztiválon, június 30. és július 4. között összesen 123 ezren buliztak a Lővér kempingben.

 • Hamilton nyerte a Brit Nagydíjat

  A címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Brit Nagydíjat vasárnap.

 • Több mint nyolcezren úszták át a Balatont

  A viadalon ezúttal is számos sportoló indult, többek között a férfi vízilabda-válogatott tagjai és Erdei Zsolt profi ökölvívó világbajnok is teljesítette a távot.

 • Életbe lépett a hőségriadó

  Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra az egész országra legalább másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal

Hírlevél regisztráció


PCLand.hu

Metropol Ingatlan