Irvine Welsh: a siker igazából nagyon unalmas

A skót szerző interjúnkban mesél a romlott karakterekről, akiknek hírnevét köszönheti, a Mocsok című műve filmadaptációjáról és a Trainspotting folytatásáról.
Mit gondol, a Mocsok című műve filmadaptációjának szereplői, mint James McAvoy, Jamie Bell és Imogen Potts nem túl kedvesek és csinosak ahhoz, hogy eljátsszák az általuk alakított karaktereket?
– James esetében pontosan efféle aggodalmam volt. Amikor először találkoztunk, úgy nézett ki, mint egy 10 éves kisfiú, ezért azt gondoltam róla, hogy soha nem lesz képes eljátszani egy negyvenes, elvált, alkoholista zsarut. De ő mégis hihetetlenül jól megcsinálta, remekül hozta a szerepet. Persze a smink és a kosztüm is fantasztikus volt, de ez csak egy keret volt, amelyet megtölthetett az ironikus, gunyoros, alkoholista attitűddel, amelyet magából sugárzott.

Nem nevezhető éppenséggel kifizetődőnek az életstílus, amelyet a karaktere, Bruce Robertson nyomozó folytat.
– Ez így igaz, ez a srác teljesen szét van esve. Éppen egy olyan szakaszában látjuk, amikor tényleg nagyon rosszul van. Az íróknál, kiváltképp a drámaíróknál éppen ezekben a helyzetekben rejlik a drámaiság. Ha a szereplő rossz passzban, rossz életszakaszban van, folyamatosan rossz döntéseket fog hozni, amíg nem válik az élete nyomorúságos káosszá. Pontosan ebben rejlik az igazi dráma, nem pedig abban, hogy a szép és kedves, keményen dolgozó, középosztálybeli külvárosi srác életében úgy megy minden, mint a karikacsapás. Írói szempontból egy olyan ember élete érdekes, akinél valami épp tönkremegy.

Mire szeretné felhívni a figyelmet az ilyen típusú karakterekkel?
– Mindig is érdekelt annak a mechanizmusa, ahogy az emberek elbuknak. Az ilyen esetek mindig lenyűgöztek. Ez valahogy sokkal izgalmasabb, mint a siker. A siker igazából nagyon unalmas. Ha valaki egy olyan dologban lesz sikeres, amit még élvezettel is csinál, az gyakran kezd nagyképűen tanácsokat osztogatni mindenkinek arról, hogyan csinálja jól a dolgokat, a hirtelen támadt bölcsessége pedig vagy érdekli az embereket, vagy nem. De a kudarc mindig máshogy érkezik, és igazából ebből tanulunk.

James McAvoy végre először vérbeli skót lehetett a képernyőn.
– Igen, így van! Eddig már annyi mindenkit eljátszhatott, de valódi skót szerepbe még sohasem bújhatott, és szerintem nagyon élvezte. Pedig még csak nem is beszélhetett a saját hangján, hiszen Nyugat-Skóciából származik, de a karakterének egy igazán erőteljes kelet-skóciai akcentusa van. Egy amerikai ezt például nem igazán fogja észrevenni, de a skóciai fülek nagyon érzékenyek, ezért nem mindegy, hogy keleti vagy nyugati akcentussal beszél. Ha egy glasgow-i rossz edinburgh-i akcentussal beszél, az meglehetősen sérti az otthoni füleket.

Vannak tervek a Trainspotting folytatására?
– Éppen a múlt héten találkoztunk egy lakásban a Trainspotting kreatív csapatával. Kivettünk egy edinburgh-i apartmant azért, hogy kicsit együtt legyünk és megnézzük, tudunk-e még így közösen együtt dolgozni egy forgatókönyvön. És rájöttünk, hogy ez egy óriási kihívás!
Mindannyiunk fejében él még az eredeti forgatókönyv, és ha nem tudunk legalább egy olyan jót összehozni – ami valljuk be, igazán nagy feladat –, akkor inkább hagyjuk az egészet. Nem szeretnénk tönkretenni az eredeti kultuszát, de ha jön valami igazán különleges és varázslatos új ötlet, akkor egész biztosan folytatjuk.
Természetesen ez egy egészen más alkotás lenne, hiszen a karakterek 20 évet öregedtek, ezért nem lehetne egy afféle ifjúsági film, mint a Trainspotting volt. Szerintem van valami érdekes ezekben a középkorú karakterekben is, akik még mindig nem tudnak megbirkózni a dolgaikkal, és esetleg lehetne még egy utolsó nagy dobásuk is, amelynek a középpontjában a szex, a pornográfia világa állhatna. De egyelőre abban a fázisban vagyunk, hogy próbáljuk kideríteni, ez valóban életképes-e.

NÉVJEGY

Irvine Welsh skót író, forgatókönyvíró

1958. szeptember 27-én született Edinburgh-ban

Műveit erkölcsileg romlott karakterei tették híressé, akik az edinburgh-i alvilágot mutatják be

Leghíresebb regényei: Trainspotting (1993), Mocsok (1998), Pornó (2002), Skagboys (2012)

Több művéből sikeres filmadaptáció is készült. Írt televíziós forgatókönyveket és színdarabokat is.

Társrendezője és írója a Good Arrows (2009) című filmnek
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu