Ma indul a Sziget

A szervezők 400 ezer embert várnak az idei fesztiválra.
A hétvégén már több ezer fesztiválozó felállította a sátrát a ma kezdődő Sziget Fesztivál területén. A Sziget történetében először már az indulás előtt, augusztus 4-én elfogytak a bérletek, erre alapozzák a szervezők, hogy ebben az évben akár 400 ezer ember is megfordulhat az eseményen.

Úgy alakították ki az infrastruktúrát, hogy akár napi 85 ezer embert is ki tudjanak szolgálni. Körülbelül 25 százalékkal bővült a sátorhelyek száma. Ezek között vannak speciális helyszínek is, mint például a családosok, illetve a mozgásukban korlátozottak számára kialakított kempingek, vagy az olasz, francia és VIP-kemping. Körülbelül 300-zal több lesz idén a toalettek száma, és fejlesztették a közvilágítási rendszert is. A tavalyi évben debütáló Sziget Beach azonban visszaszorult, a magas vízállás miatt a sziget északi oldalában kialakított terület kisebb lesz. Aki mezítláb akar homokban, sárban sétálni, elmehet a tábortűz- és homokozó helyszínre is, de lesznek sportpályák is. Az elektronikus zene rajongói ebben az évben a raklapokból felállított Colosseumban bulizhatnak kedvenceikre.

Az idei Sziget kapcsolódik a woodstocki fesztivál 45., a Rubik-kocka 40. és a rendszerváltás 25. évfordulójához is. Ezen évfordulók apropóján lesz egy hat konténerből felépített óriási Rubik-kocka-installáció, az A38 sátor mellett felállított százméteres zajvédő falat művészek dekorálják ki, megidézve a berlini falat, míg az előbb említett Tábortűz Színpadnál az 1969-es amerikai fesztiválra emlékeznek majd.A Művészetek Palotája is különleges eseménnyel készül: a Cirkusz sátor előtt felállított installáción a vállalkozó kedvű fesztiválozókat a magasba emelik, és mindenki kipróbálhatja, milyen artistaként a levegőben lógni.

Több hazai és nemzetközi művész vagy alkotócsoport álmodott a Szigetre köztéri szobrot, installációt. Ilyen Wahorn András és Wahorn Róbert fából és hajókötélből készített szerelmi fészke, Hervé-Lóránth Ervin virágoskertje a Nagyréten, Guilerme Leick brazil dizájnerhallgató szivárványa, a francia Justin Tyler Tate hintája, a Blues Színpad felett pedig egy hatalmas falepkét építettek. Ezek mellett azonban még kötött kertek, faszobrok és építmények, illetve különleges díszvilágítás is lesz.
 

Közlekedés

A Sziget ideje alatt lezárják a Jégtörő utcát a Mozaik utca és az Auchan áruház behajtója között, valamint lezárásra kell számítani a Mozaik utcában is.

A H5-ös HÉV holnap hajnaltól jövő hét hétfő estig a megszokottnál sűrűbb menetrenddel és 6 kocsis szerelvénnyel közlekedik. A fesztivál ideje alatt a H5-ös éjszaka is közlekedik a Batthyány tér és Kaszásdűlő között negyedóránként.

A 901-es és a 918-as éjszakai autóbuszok mától a szokásosnál nagyobb befogadóképességű járművekkel közlekednek.

Rendkívüli hajójáratok is indulnak a héten a Petőfi tér, valamint a Jászai Mari tér és az Óbudai-sziget között.
 

Mai programok

NAGYSZÍNPAD
15.00 Ivan & The Parazol
16.00 Leningrad
17.45 The 1975
19.30 Tankcsapda
21.30 Blink-182
 

Először tölt el itt egy hetet

A Metropol fesztiválozója a Szigeten a 18 éves Elődi Marci lesz: egyetemi éveinek megkezdése előtt pár nappal bulizik egy nagyot a Hajógyári-szigeten. Ősztől ugyanis a BME mérnök-informatikus hallgatója lesz, és most tapasztalhatja meg először azt, milyen is végigmulatni a fesztivált. Háromszor volt már a Szigeten, utoljára két éve, de mindig csak egy-egy napot – mesélte Marci, akit a fesztivál hangulata és zenei változatossága vonz igazán. Marci barátokkal, évfolyam- és osztálytársakkal bulizik majd, napközben pedig a VIP-kempingben felállított sátrában igyekszik kipihenni az éjszakákat.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu