Otthonra talált a társulat

Hányattatott sorsa volt eddig a budapesti VIII. kerület, Kálvária tér 6. alatt álló épületben lévő színháznak: 101 éve kezdte meg működését itt a Józsefvárosi Színpad, majd egy évszázad alatt adott otthont mozinak, cirkusznak és varietének, bányászszínháznak. Működött itt a Déryné Színház, a Népszínház, a Józsefvárosi Színház, a Kamaraszínház és legutóbb a Ruttkai Éva Színház is.
Évek óta zárva állt azonban az épület, egészen addig, míg pályázat útján el nem nyerte bérleti jogát a Turay Ida Színház, amelyet tegnap mutattak be a sajtónak. Darvasi Ilona alapító igazgató a Metropol kérdésére elmondta: 90-100 millió forintba kerül várhatóan a színház teljes felújítása, amely még jelenleg is tart.

– Ezt a színház teljes egészében maga finanszírozza. Régóta készültünk arra, hogy lesz egyszer egy saját kőszínházunk. A tudatos gazdálkodás eredménye ez a felhalmozott vagyon – mondta el.

A játszóhelyet bérlik a kerületi önkormányzattól határozatlan időre, de legalább tizenöt évre.A Kálvária téri épületről szóló szerződést márciusban írták alá, a felújítást azonban csak júniusban tudták megkezdeni. Mostanáig az egykori igazgatói irodából próbatermet alakítottak ki, lecserélték a széksorokat, felújították a színpad padozatát, nagyrészt az eredeti deszkázat megtartásával.

Felújították a teljes elektromos hálózatot, a fűtésrendszert, a díszletmozgató rendszereket, ám a hang- és fénytechnika véglegesítése, az új főbejárati ajtó helyretétele, a kovácsoltvas előtető felszerelése és sok kis egyéb munkálat hátravan még.

A közönség előtt szeptember 21-én nyílik meg a Turay Ida Színház, melyben az évadban hét felnőttdarab, egy kamara-előadás és két gyermekdarab bemutatóját tervezik.
 

Az idei műsor

A Bubamara című musicallel indul a premierek sora Kökényessy Ági rendezé-
sében, a következő premier a Doktornők című zenés játék lesz Árkosi Árpád
rendezésében.

• Az Egerek és embereket Csiszár Imre állítja majd színpadra, Árkosi Árpád pedig Domján Edit és Kaló Flórián közös történetét is megrendezi Köszönet mindenért... címmel.

• Bodrogi Gyula a Charley nénjét, Gyökössy Zsolt pedig a Maláji lány című zenés vígjátékot állítja színpadra.

• A vöröslámpás ház Verebes István értelmezésében mutatkozik be a színházban.

• A gyerekeket két mesejáték várja: A szép és a szörnyeteg és az Aladdin.

• Nádas György saját kabarésorozatot indít a Turay Ida Színházban.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu