Meghalt a híres olasz színész

Meghalt Franco Citti olasz színész, akit Pier Paolo Pasolini fedezett fel a filmművészet számára, és aki mindenekelőtt az ő filmjeiben nyújtott alakításaival írta be nevét a filmtörténetbe. Legemlékezetesebb alakítását A csóró címszereplőjeként nyújtotta.
A színész 80 évesen, többszöri szélütés után, csütörtökön hunyt el római otthonában. Temetése szombaton lesz Fiumicinóban. Pier Paolo Pasolini az 1950-es években Róma külvárosait járva ismerkedett meg Franco Cittivel és annak bátyjával, Sergióval, aki később filmrendező-forgatókönyvíró lett Pasolini tanítványaként. (Apjuk, Santino Citti színész volt.)

A rendező Francóval valósította meg saját első filmjét, A csórót (1961), amelyben Citti rendkívüli hitelességgel keltette életre a lumpen főszereplőt, aki még saját gyermekét is meglopja. Következő közös filmjükben, a Mamma Rómában (1962) Citti a címszereplő stricijét alakítja, aki zsarolásával tönkreteszi az Anna Magnani játszotta hősnő életét. 1967-ben a Szophoklész tragédiája nyomán készült Oidipusz király címszerepét alakította. A Disznóólban az egyik kannibál szerepét kapta. Az Élet trilógiája filmjeiben Pasolini fontos, de negatív karakterszerepeket adott neki.

Citti a Dekameronban Ciappelletto szerepét játszotta, a Canterbury mesékben az Ördögöt formálta meg, az Ezeregyéjszaka virágaiban a démont alakította. A csóró sikere után mások is felfigyeltek Citti tehetségére, szerepet kapott többek közt Marcel Carné, Sergio Corbucci és Carlo Lizzani egy-egy filmjében, továbbá bűnügyi filmekben, westernekben, drámákban.

Amikor fivére, Sergio Citti rendezni kezdett, Franco is szerepeket kapott nála.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu