Születés és túlélés egy náci táborban

Cseke Eszter és S. Takács András ma este egy megdöbbentő történettel jelentkezik a dachaui koncentrációs táborból.
Az On The Spot: 9 hónap alatt a Föld körül legújabb filmje a náci láger felszabadításának 70. évfordulóján kezdődik, ahol beszédet mond a német kancellár, Angela Merkel is: „Az üldözött és megkínzott emberek közül kétszázezret zártak be 1933 és 1945 között Dachauba vagy a számos hozzá tartozó tábor valamelyikébe. Azért üldözték és zárták börtönbe őket, mert másképp gondolkodtak, másban hittek, másként éltek, mint ahogy azt a nemzetiszocializmus ideológiája előírta, vagy csupán azért, mert léteztek. Arra a 41 500 emberre emlékezünk, akik nem maradtak életben ezen a helyen. Gondoljunk a túlélőkre is, akik a terror és az elképzelhetetlen gyűlölet bélyegét egész életükben viselik.”

A filmben a német kancellár beszédét hallgatja a közönség soraiban a Kanadából érkező Leslie Rosenthal is, akit édesanyja Lacinak nevezett el 1945 februárjában, amikor Dachau egyik altáborában életveszélyes körülmények között életet adott elsőszülött fiának.


A film a náci láger felszabadításának 70. évfordulóján kezdődik, ahol beszédet mond a német kancellár, Angela Merkel is.

Mirjam Rosenthal ma is tisztán emlékszik a felszabadításra: „1945. április 29-én az amerikai hadsereg hét kisgyermekes anyát szabadított fel Dachauban. Senki sem tudja, miért kegyelmeztek meg nekünk, miért tartottak minket életben, miközben másfél millió zsidó gyermeket öltek meg a nácik. Az amerikaiak nem hittek a szemüknek. Annyi halál közepette hét élő csecsemő!”

A 93 éves Mirjam Rosenthal az utolsó élő édesanya a hét közül, aki még elsőkézből elmesélheti, hogyan születhetett meg hét zsidó baba a nácik táborában.


A 93 éves Mirjam Rosenthal az utolsó élő édesanya a hét közül.

Cseke Eszter és S. Takács András Torontóban kereste fel, ahol Mirjam egy idősek otthonában él. Közel 70 éve vándorolt ki Észak-Amerikába, de ma is tisztán beszél magyarul. A lebilincselő történetből a film újra és újra visszatér a dachaui megemlékezésre, ahol kiderül, hogy mi várt az újszülöttek többségére a koncentrációs táborokban.

Az egyik túlélő visszaemlékezése tágabb kontextusba helyezi a ma esti film csodával határos történetét: „1944 decemberében egy csecsemő jött világra Dachau egyik külső táborában. Egy SS-felügyelőnő megparancsolta a táborfelügyelőnek (maga is rab volt), hogy a gyermeket rögtön a születése után égesse el. Amikor ezt vonakodott megtenni, az SS egy másik foglyot kényszerített, hogy a fiút megölje. Megfojtotta egy vizesvödörben. Többet nem tudunk a névtelen fiúról és az édesanyjáról.”


Mirjam Rosenthal közel 70 éve vándorolt ki Észak-Amerikába, de ma is tisztán beszél magyarul.

Az On The Spot ma esti különkiadásából kiderül, hogyan élte túl Mirjam a találkozást Auschwitz rettegett doktorával, Mengelével, hogyan derült ki róla mégis, hogy terhes, és hogyan került a gázkamra helyett egy földbe vájt bunkerbe, ahol hat másik várandós asszonnyal várhatta a háború végét és gyermekeik születését.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu