Visszatérő sorozatok

A bevált cím nem garancia a sikerre.
A sorozatok aranykorában élünk – mondogatják évek óta a szakértők –, az Egyesült Államokban a rengeteg új ötlet megvalósítására és a ma már a tévében is szívesen szereplő sztárok gázsijára óriási pénzeket költenek a hatalmas országos és a kábelcsatornák, az online video on demand szolgáltatásra specializálódott cégekről nem is beszélve.

A tévés producerek időről időre megpróbálkoznak egy-egy régebbi, bevált sorozat feltámasztásával is, ennek részben az új tartalmak mostani „túlkínálata” az oka. 2014-ben például 325 különböző sorozatot játszottak az amerikai tévék és streamszolgáltatók, amelyek közül azonban csak kevés hozott igazán kiemelkedő nézőszámokat. Nem csoda, hiszen – hogy minél több új nézőt ültessenek a képernyők elé –, a csatornák elkezdenek keresni az archívumban újrafeldolgozható, korábban sikeres anyagokat.

Ha jól választanak, a marketingköltségeken is spórolhatnak, hiszen a nosztalgiázni vágyó rajongók éhezik a régi kedvenceikről szóló híreket. Ez pedig azok figyelmét is felkeltheti, akik a sorozatok eredeti szériáit nem ismerik, például azért, mert még túl fiatalok voltak hozzájuk.

Az igazság odaát van

A közelmúlt nagy visszatérője az X-akták. Mindenki kedvenc ufós-misztikus sci-fije 1993 és 2002 között futott az Egyesült Államokban, s a sorozat megszűnése után mozifilmet is forgattak belőle. A tavaly márciusban bejelentett 10. évad január 26-án, 24 órával az amerikai premier után indult el Magyarországon. A nézők meg is hálálták, hogy ennyire friss tartalmat kínálnak nekik: az első epizód 15,8 százalékos közönségarányt ért el, amivel a sorozatot vetítő Cool minden más csatornát megelőzött. Az USA-ban is szép számokat hozott a nyitórész, 13,4 millió nézője és 17 százalékos közönségaránya volt, igaz, a következő epizódokra már kevesebben voltak kíváncsiak.

Túl a mindössze hatrészes évad felén, mindenki arra kíváncsi, lesz-e újabb, ám ezzel kapcsolatban egyelőre nincs döntés. Korábban a Fox Mulder ügynököt alakító David Duchovny így próbálta leszerelni az érdeklődő újságírókat: – Hat rész talán nem elég ahhoz, hogy megmutassuk, mennyire sokrétű a történet, talán készül több is. Nem tudom, meglátjuk.Partnere, Gillian Anderson – a sorozatban Dana Scully ügynök – ennél valamivel egyértelműbben fogalmazott: – Lehetséges, de nem valószínű. Nyilván tárgyalni fogunk róla. Ki kell derülnie, hogy a nézők még mindig lelkesednek-e érte, érdekli-e őket. Minden ezen múlik.

Southfork és KITT

A bevált receptek persze nem feltétlenül hoznak sikert, jól mutatja ezt a Dallas feltámasztásának esete is. Az 1978 és 1991 (nálunk 1990 és 1997) között játszott sorozatból 2010-ben rendelt újabb évadokat a TNT, amelyek az eredeti show főszereplőinek gyerekeit állították a középpontba.A klasszikus Dallas sokáig megkerülhetetlen műsor volt mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon. Az epizódok itthon péntek esténként milliókat ültettek a képernyők elé, a húsz évvel később játszódó részek azonban már jóval kevésbé voltak népszerűek – részben persze azért, mert manapság jóval több műsor és szórakozási lehetőség közül választhatnak a nézők, mint a kilencvenes években. A három új szezon mindkét országban hasonlóan szerepelt: szép nézettséggel indítottak, majd lassan érdektelenségbe fulladtak.

Bedőlt a 2008-ban újrafeldolgozott Knight Rider is, pedig minden megvolt benne, ami a nyolcvanas évekbeli változatban: jóképű főszereplő, menő okosautó, csinos nők és rosszfiúk. A sorozatot vetítő NBC-nél ugyan megpróbálták kilobbizni a nézők a folytatást, de nem jártak sikerrel.

Ki ölte meg?

Bizonyára sok rajongó ugraná át a következő hónapokat a Twin Peaks 2017-es visszatéréséig. A rendező, David Lynch 2014 őszén beszélt arról először, hogy folytatná kultikus sorozatát, amelynek története – a nyomozás Laura Palmer gyilkosa után – 1990 áprilisától 1991 szeptemberéig tartotta izgalomban a tévénézőket. Lynch dirigálja majd az összes rész forgatását. Sőt, színészként is feltűnik majd.

A szereplőgárdáról annyit már régóta tudni lehet, hogy többek között a Dale Cooper FBI-ügynököt alakító Kyle MacLachlan is visszatér majd a különös kisvárosba. Ott Laura Dernnel, Amanda Seyfrieddel és Jennifer Jason Leigh-vel, illetve a legfrissebb pletykák szerint Naomi Wattsszal, valamint Tom Sizemore-ral is találkozik majd.
 

Készülőben:

Visszatér a képernyőre a MacGyver. Az új sorozat, amelyet áprilisban kezdenek majd forgatni a CBS megrendelésére, a rendkívül találékony Nick MacGyver ügynök ifjúkorát mutatja majd be.

Xenát is újabb kalandok várják majd az NBC jóvoltából. Nem Lucy Lawless játssza majd a harcos hercegnőt.

A Kaliforniába jöttemből is új epizódok készülhetnek, eredetileg 1990 és 1996 között futott az USA-ban.

Filmként tér vissza 2017-ben a Baywatch. Zac Efron, Dwayne Johnson és Alexandra Daddario is szerepet kap benne.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu