Zombik földjén jártunk

Kevés olyan szigorúan őrzött titka lehet Senoiának, ennek a Georgia állambeli amerikai városnak, mint amennyi a The Walking Dead forgatásához fűződik. Tavaly ősszel, a hatodik évad forgatásán járva az újságírókat szállító kisbuszunk hosszasan álldogált a stúdió kapujában, mire bebocsáttattunk.
Addigra már tudtuk, hogy egy darabig még a kezünk ügyében lehet az okostelefonunk, de amikor a forgatási helyszínekre visznek majd minket, a sajtóreferens hátizsákjában süllyednek el. Hiába írt alá a nemzetközi csapat minden tagja egymillió dolláros titoktartási nyilatkozatot, így sem tartották elég biztonságosnak azt, hogy a mobilok nálunk maradjanak, és bármilyen fényképet készíthessünk. Igaz, a forgatás közelébe mindössze rövid időre engedtek, és a színészek sem éppen barátkozós hangulatban dolgoztak.

A stúdió épületének egy vetítőtermében került sor néhány interjúra. A falon az eddigi évadok szereplőinek képei, feltüntetve rajtuk, ki nem él már a sorozatban. Fotózni persze itt sem lehetett, no nem mintha az új évad áldozatainak fotóját már felcímkézték volna. Az alkotók válaszai nagyon gyakran azzal kezdődnek, hogy „nem tudom, ezt elmondhatom-e”, és a folytatás általában csupán egy cinkos mosoly. Fiatal demokráciák államtitkait nem őrzik úgy, mint a sorozatét.

Meghalni jönnek

Az évad második felének egy epizódját forgatták éppen ottjártamkor, a stáb több tagjának is ez volt az első forgatási napja hosszabb szünet után.

A Ricket alakító Andrew Lincolnnak aznap nem volt dolga a kamerák előtt. Egy jelenetben walkie-talkie-n keresztül volt csak hallható a hangja, amelyet rögzítettek, ő mégis eljött, hogy élesben is ott lehessen, és hangjával hozzáadhasson valamit a valódi feszültség megteremtéséhez. Ő is feszülten járkált az út szélén. Mindenki ilyen elkötelezett, tenni akar a sorozatért – állítják kísérőink –, miközben viccesen csak azt mondják: a The Walking Deadbe mindenki meghalni jön.Egy jó példája a maximális akarásnak, hogy egy jelenetben a Carolt alakító Melissa McBride saját maga kezel egy kamerát. Ilyesmire nem minden színész lenne kapható vagy képes. Az utolsó felvétel után a stáb meg is tapsolja az egyébként meglehetősen zárkózottan viselkedő színésznőt – míg a Maggie-t játszó Lauren Cohan nemhogy interjút ad, de mosolyog is közben, McBride szerepben és tőlünk távol marad inkább.

Lelkes zombik

A nap forgatási helyszíne az az erdő, amelyet minden néző nagyon jól ismer. A stúdió területén belül található, és különböző részei sokszor szolgáltak már helyszínül a megelőző évadokban. Különösebben kellemes helynek nem mondható.Már előre a szúnyogok jelenlétére figyelmeztették az újságírókat, de a nomád körülmények épp megfelelnek annak, ami a sorozatba kell. Nem kell összkomfortos lakókocsikat sem elképzelnünk: a színészek egy sátor alatt le tudnak ülni néhány összecsukható székre, ahol a sminkesek is sürögnek-forognak körülöttük, szendvicset pedig ugyanonnan vehetnek, ahonnan bármelyik stábtag. Ha valamiről biztosan nem szól a The Walking Dead, akkor az a sztárallűrök.

Még a statiszták is nagyon komolyan veszik a dolgukat. Aznap szerencsénk van, mert a sajtóreferens szerint ritkán lehet olyan napot elkapni, amikor zombikkal forgatnak – dacára annak, amennyit ebben az évadban láthatunk belőlük. Mi mégis látunk hármat is, akikkel az újságírók fotózkodhatnak, bohóckodhatnak, és ekkor enyhül némiképp a feszültség. Később a kantinban látom viszont egyiküket.Fél arcán oszlásban levő bőrt mintázó protézissel próbálja az ebédet műanyag villájával a szájába navigálni. Két órája még egy fényképezőgép előtt nevettem vele, most mégis túl élethűnek tűnik az oszlásnak indult arc, ezért evés közben inkább mégsem őt nézem.

Tökéletes recept

A statisztákkal elvileg nem beszélgethetnénk, egyikük – bár később nem túl pozitív szerepben tűnik majd fel – lelkesen elegyedett szóba velünk. Elújságolta, hogy egészen nagy szerep jut neki ebben az epizódban. Közben mellettünk egy kellékes éppen egy inget tesz a zombiapokalipszishoz kompatibilissé. Néhány gombot levág, az anyagra egy spray-t fúj, így viseltesebb látványt nyújt, és már csak néhány gyűrődés kell rá a teljes slamposság eléréséhez. Közben az este lassan leszáll, hűvösödik is, de a tempó cseppet sem változik. Nem csoda, hiszen átlagosan kilenc nap alatt kell egy epizódot a stábnak elkészítenie, ebbe pedig nem fér bele lazsálás.

Érezhettem volna azt hazatérve, hogy voltaképp szinte semmit sem tudtam meg a sorozatról a helyszínen, hiszen egyetlen jelenet forgatásához engedtek igazán közel, amelyről aztán majdnem fél évig nem is írhattam – de ez nem lenne teljesen méltányos. Kristálytisztává vált, hogy minek köszönheti sikerét a sorozat: minden mozaik a helyén, és pontosan tudják, mennyit árulnak el nekünk, hogy aztán úgy várjuk a mostani félévad-nyitó epizódot, mint a kisgyermek a karácsonyt.

Az új epizódok hétfőnként este 10 órától láthatók a FOX műsorán.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu