9 hónap alatt a Föld körül

Az On The Spot születésről szóló évadában Cseke Eszter és S. Takács András öt kontinensen kutatta az élet első pillanatának misztériumát, az amazóniai esőerdőtől a legnagyobb szír menekülttáboron át a dachaui koncentrációs táborig.. A ma esti adás az eddigieknél is személyesebb lesz. A premier ma este 22.30-kor a Dunán.
A másfél évig tartó forgatás közben kiderült, hogy a filmesek maguk is gyermeket várnak.

A különleges sorozat ma esti, befejező adása az eddigieknél is személyesebbnek ígérkezik, ugyanis miközben Eszter és András feleleveníti utazásuk legszebb és legérdekesebb jeleneteit, bepillantást engednek saját történetük alakulásába is.

A filmben elkísérhetjük őket a Gázai övezetbe, alig néhány nappal a háború után, a határ túloldalán, Izraelben pedig egy ultaortodox zsidó kórház szülészetén forgatnak, majd egy tradicionális afrikai törzsi kunyhóban.

A mexikói hegyekben egy békés születésházat látunk épp, amikor elhangzik, hogy miközben a sorozat talán legszebb születését filmezték, még ők sem tudták, de már úton volt a gyermekük.Ahogy pereg a film, Eszter pocakja is egyre gömbölyödik. Míg Balin hindu és muzulmán kismamákkal együtt jógázik, András a Fülöp-szigetekre utazik, a tájfun sújtotta régió higiéniai körülményei miatt kivételesen egyedül. Itt életében először lát szülést, alig néhány hónappal saját gyermekük érkezése előtt...A film utolsó percében kilenc babát látunk felsírni, akik mind az On The Spot kamerája előtt jöttek a világra, a tizedik pedig nem más, mint az alkotók kisfia – méltó befejezése egy életre szóló kalandnak: 9 hónap alatt a Föld körül, ma este a Duna TV műsorán.

Kritika

A műsor hetedik évadát a nézők mellett a kritikusok is pozitívan fogadták.

Az Index újságírója például azt írta:  „Az On The Spot azon kevés magyar tévéműsorok egyike, amit tényleg érdemes nézni, mert nemcsak saját, egyedi tartalmat ad, hanem egyben hiteles is.”A Magyar Nemzet szerint „a 9 hónap alatt a Föld körül a lélegzetelállító, elgondolkodtató, máshol könnyfakasztó ismeretterjesztésen túl mély vizuális vallomássá is válik egyben, a produkció minden perce visszautal a készítőire az élet legmélyebb tiszteletét hirdetve”.Az Élet és Irodalomban pedig Grecsó Krisztián méltatta az On The Spot alkotóit: „Cseke Eszter és S. Takács András a semmiből feltűnve lett néhány éve a nemzetközi dokumentumfilmes világ sztárja, többé-kevésbé mindenütt jártak és mindent láttak, amit érdemes, ráadásul szemük, fülük, orruk volt rá, hogy merre kell menni.”

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu