20 éve halt meg Marguerite Duras

Húsz éve, 1996. március 3-án halt meg Marguerite Duras Goncourt-díjas francia írónő, filmrendező.
Marguerite Donnadieu néven született 1914. április 4-én Saigon Gia Dinh nevű külvárosában, szülei a francia kormány által indított program keretében költöztek az akkor francia gyarmat Indokínába. Hétéves volt, amikor matematikatanár apja meghalt, tanítónő anyja ezután a viszonylagos jómódból a szegénysorba jutva nem túl sikeres vállalkozásokba fogott, hogy a három gyermeket eltartsa.

Marguerite még gimnazistaként ismerkedett meg egy fiatal és gazdag kínai férfival, akinek a szeretője lett, ezt a kapcsolatot elevenítette fel később A szerető című regényében, amelyért 1984-ben Goncourt-díjat kapott. A művet meg is filmesítették, az erotikus jelentekben nem szűkölködő alkotás nagy sikert aratott, de az írónő tetszését nem nyerte el.

Érettségi után Franciaországba utazott, Párizsban az egyetemen matematikát, jogot és politikatudományt hallgatott, majd 1941-ig a Gyarmatügyi Minisztérium munkatársa volt. 1943-ban publikálta első regényét Les impudents (A szemérmetlenek) címmel, ekkor vette fel a Duras nevet (apja családja ebből a dél-franciaországi faluból származott).

Franciaország német megszállása idején első férjével, a költő Robert Antelme-mel együtt a francia ellenállás tagja lett Morland kapitány, azaz Francois Mitterrand későbbi elnök csoportjában. Duras belépett a Francia Kommunista Pártba is, amellyel 1954-ben szakított ugyan, de mindvégig baloldali elkötelezettségű maradt.

1947-ben másodszor is férjhez ment, az új férj, Dionys Mascolo is író volt. Házasságukból, amely 1956-ban válással végződött, egy fiú született.
1950-ben jelent meg első igazán jelentős, önéletrajzi ihletésű regénye, a Gát a Csendes-óceánon, amelyet sokan Steinbeck műveihez hasonlítanak. Az ötvenes évek közepén több könyvét is kiadták, ekkor alakultak ki prózájának fő jellemzői: a gondosan szerkesztett, a köznapi nyelv beszédfordulatait használó dialógusok, a cselekmény minimálisra szorítása, az atmoszférateremtő képesség, az oldott, lírai, mégis szenvedélyes hangnem.

Az ötvenes évek végén az algériai háború ellen írott harcos cikkeivel megkezdődött újságírói pályája. 1958-ban látott napvilágot Moderato cantabile című kisregénye, egy gyáros felesége és egy munkás szenvedélyes szerelmének története. Világhírnevet az egy évvel későbbi Szerelmem, Hirosima című film forgatókönyvével szerzett, az Alain Resnais által rendezett nagy sikerű film forradalmian újnak számított stiláris eszközeivel, filmnyelvi eredetiségével. A filmért Duras-t Oscar-díjra is jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában.

1961-ben megírta az Ilyen hosszú távollét című, szintén kedvező fogadtatású Henri Colpi-film forgatókönyvét. A hatvanas-hetvenes években sorra jelentek meg regényei, kisregényei, és megkezdődött filmrendezői pályafutása is, amelyet olyan alkotások fémjeleznek, mint a Jaune le soleil (Sárga a nap), a La femme du Gange (A Gangesz-parti asszony) és az India Song, amely elnyerte a Francia Filmakadémia nagydíját.

A közéleti szerepe is jelentős volt, részt vett az 1968. májusi eseményekben, 1971-ben egyike volt az abortusz büntethetőségének eltörlését követelő kiáltvány aláíróinak. 1975-től állapota egyre rosszabbodott, depressziós lett, alkoholon és nyugtatókon élt. Íróként továbbra is sikert sikerre halmozott, 1977-ben megjelent a Naphosszat a fákon című kisregénye, amelyért Jean Cocteau-díjat kapott.

1980-ban toppant be életébe a nála harmincnyolc évvel fiatalabb egyetemista fiú, Yann Lemée (az írónő Yann Andréa néven hívta), aki mellette maradt haláláig. Különös, félig szerelmi, félig alkotói kapcsolatukról Ez a szerelem címmel rendezett filmet Josée Dayan, az írónő szerepében a zseniális Jeanne Moreau-val.

Az írónőn 1994-ben a végső hanyatlás jelei mutatkoztak, cirrózisa és tüdőtágulása is volt. 1995-ben megjelent életművét lezáró kötete C'est tout (Ez minden) címmel, majd nem sokkal később, 1996. március 3-án párizsi lakásában elhunyt.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu