A közvélemény szerint Magyarország biztonsága az első, Márky-Zay fegyvereket szállítana Ukrajnába





10-ből 9 magyar szerint hazánk nem sodródhat bele fegyveres konfliktusba. Közben Márki-Zay egy német lapnak azt mondta, fegyvereket szállítana Ukrajnába. Korábban katonákat is küldött volna.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.02.27.
közvélemény-kutatás

Az Oroszország által Ukrajnában megindított katonai műveletek kezdetét követően készült közvélemény-kutatás alapján kijelenthető, hogy össztársadalmi konszenzus rajzolódott ki abban a tekintetben, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból – világít rá a Századvég legújabb felmérése. A felmérés kitért a magyar–ukrán határ katonai védelmének kérdésére is. A felmérés szerint a megkérdezettek 98 százaléka gondolja úgy, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy hazánk ne kapcsolódjon be az ukrán–orosz fegyveres konfliktusba, míg a Magyarország háborús részvételét támogatók aránya mindössze 1 százalék.

Forrás: Századvég

Magyarország biztonsága az első

Megállapítható, hogy a magyarok elsődleges fontosságúnak ítélik hazánk biztonságának szavatolását. A kutatás rámutat, hogy 10-ből 9 válaszadó (90 százalék) szerint Magyarország biztonsága az első, továbbá kulcsfontosságú, hogy hazánk ne sodródjon fegyveres konfliktusba, ezzel szemben a megkérdezettek 9 százaléka az orosz agresszió elleni fellépésben való aktív részvételt, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnök megbüntetését tartja fontosabb, sürgetőbb feladatnak.

Ehhez kapcsolódóan fontos hangsúlyozni, hogy a magyarok 90 százaléka egyetért azzal, hogy hazánk az elmúlt napokban megerősítette a magyar–ukrán határ katonai védelmét, ugyanakkor 7 százalékuk ellenzi ezt az intézkedést.

Fegyvereket küldene Ukrajnába Márki-Zay Péter

„Néhány héttel ezelőtt még azt mondtam, mi is támogatjuk a békés, közös érdekeken alapuló gazdasági és kulturális együttműködést Oroszországgal. Nos, ez a jelenlegi válsággal megváltozott. Természetesen Magyarországnak, mint NATO- és EU-tagnak, csatlakoznia kell minden Oroszország elleni szankcióhoz. Ez elvi kérdés – még akkor is, ha ez gazdaságilag árt nekünk. A fegyverszállításokat is támogatnám, amennyiben a NATO és az EU e mellett döntene. Mindig a közös döntéseket követnénk” – nyilatkozta a Der Tagesspiegelnek Márki-Zay Péter.

A baloldal kormányfő jelöltje nem érti, mi a különbség a háborúban való részvétel és a békefenntartó misszió között, nyilatkozatai alapján készséggel támogatná magyar csapatok részvételét egy esetleges háborúban. Márki-Zay Péter a háború kapcsán többször is kinyilvánította, hogy katonákat küldene Ukrajnába. A Patrizánnak adott február 13-i interjúban Gulyás Márton műsorvezető kérdésére, miszerint ha kirobban a konfliktus, miniszterelnökként biztosítana-e katonai segítséget, azt mondta: ha a NATO úgy dönt, akkor katonákat is. Később ezt tagadta, de utána a német lapnak ismét a fegyverszállításokról beszélt.

A kormány felszólította Márki-Zayt, ne tegyen felelőtlen nyilatkozatokat ebben a veszélyes helyzetben

Dömötör Csaba a Magyarország Kormánya Facebook-oldalán megosztott videóban reagált az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentésére.

„A magyar baloldal miniszterelnök-jelöltje egy német lapnak megerősítette, hogy fegyvereket is küldene az ukrán hadszíntérre. Ebben a helyzetben ez óriási felelőtlenség lenne” – jelentette ki Dömötör Csaba. „Aggóduk Ukrajnáért, a miniszterelnök elítélte Oroszország katonai fellépését, de a mi alapvető érdekünk a béke. Azért kell megtennünk mindent, hogy garantáljuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát. Ezért arra kérünk minden közéleti szereplőt, ne tegyenek felelőtlen nyilatkozatokat, mert ebben a helyzetben ezek veszélyesek” – hangsúlyozta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára.





Ezeket olvastad már?
Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

Tragédiába fulladt a szex az első randin, meghalt egy 19 éves lány

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

9 éves kislány küldött üzenetet az anyjának a szexuális erőszakról

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Szörnyű gyanúról suttognak Budafokon, veszélyre figyelmeztetik egymást az ott lakók

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Pókok lepték el a Mars felszínét, hátborzongató látványt nyújtottak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás