Elképesztő önzetlenség: 13 ukrán menekültet fogadott be fóti otthonába Ferenc





13 kárpátaljai menekülttel osztja meg otthonát egy fóti vállalkozó. Danó Ferenc először csak adományt szeretett volna vinni az ukrán határra, de amikor azzal szembesült, milyen sok bajba jutott érkezik, változtatott a tervén.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.01.
megható

Danó Ferenc maga is Kárpátalján nevelkedett, ezért amikor látta a hírekben, hogy megindult az emberáradat a határon, rögtön tudta, tenni fog valamit a menekültekért – írja a Bors.

Bevásároltam egy furgonnyi élelmiszert és meg sem álltam a határátkelőig. Gondoltam, a sok menekült bizonyára éhes, én pedig tudom, milyen ez, mert szegény családból származom. Megfordult a fejemben, hogy ismerősöknek szólok, nyugodtan kivárhatják nálam a háború végét, de aztán rájöttem, szerencsére elég nagy házat bérlek Fóton, így sokkal többen is elférünk. Eddig három család fogadta el a meghívásomat, most 13 vendégem van – mondta a Borsnak az építési vállalkozó, és hozzátette: ukrán ajkú felesége, Edina szintén természetesnek vette, hogy segítsenek másoknak, a kisfia pedig kifejezetten élvezi a nagy nyüzsgést a házban.

Fotó: Bors

Kirillnek még nem született testvére, most hirtelen akad vagy féltucatnyi játszópajtása – magyarázta Ferenc, akinek van két kisbusza és néhány alkalmazottja, így nem okozott problémát a menekültek Fótra szállítása. Akadnak köztük kettős állampolgárok, a többiek nem rendelkeznek magyar dokumentumokkal. Utóbbiak még a csak ukrán állampolgárságú férfiak számára elrendelt határzár előtt átjöttek, és egy menekültbázison töltöttek egy napot, amíg asszonyaik utánukjöttek.

A pincével együtt háromszintes házban mindenkinek jut kényelmes fekhely. A környéken hamar híre ment, hogy Ferenc menekülteket szállásolt el, ezért sokan csengetnek be adományokkal. Tészta, rizs, konzerv, gyümölcs és hús is bőven akad.

Fotó: Bors

Vettem néhány vaságyat matraccal, illetve beszereztem paplanokat, huzatokat. Úgy gondolom, mindenkinek joga van az emberhez méltó élethez, és hálás vagyok Istennek, hogy megengedhetem magamnak mások támogatását. Tudom, a végtelenségig nem tudok ennyi éhes szájat etetni, de erre is tudom a megoldást: a fér­fiakat a vállalkozásomban szeretném majd foglalkoztatni – árulta el Ferenc. Az életerős urak hálával fogadják Ferenc felajánlását. Kiváltképp Ruszlán, akinek fiatal barátnője egy hónappal ezelőtt adott életet az első gyermeküknek. Munkácson lakásuk van, de azt elhagyták, hiszen a férfi nem szeretett volna katonának menni. – El kell tartanom a családomat! – szögezte le a férfi.

A méretes családi házban már kialakult a közösség. Az együtt élők közösen főznek és étkeznek.

Féltünk Kárpátalján maradni, mert kilátástalan a helyzet. Magyarországon semmink sincs, Ferenc szinte az életünket mentette meg – hálálkodott Zita, aki egy hónap múlva világra hozza a kisfiát. Reméli, hogy a születendő babának jobb élete lesz.

Masa: Egymás ellen fordulnak a szeretteim

Rengeteg család szakadt ketté, akiknek az egyik fele orosz, másik viszont ukrán területen él. A pályaudvaron menekülteket fogadó ukrajnai tolmács, Masa elárulta: az ő egyik unokatestvére is az orosz seregben katona.

Egyre több családot szakít szét a háború: megesik, rokon rokon ellen kell, hogy harcoljon, míg mások orosz-ukrán vegyes házasságból született gyermekeikkel menekülnek a háborús zónából. A Borsnak egy, a neve elhallgatását kérő olvasó elárulta, hogy rokonai egy része orosz, míg másik részük ukrán földön él, a két családrész pedig szinte teljesen megszakította egymással a kapcsolatot.

Az orosz rokonok nem hajlandóak 2014 óta beszélni velünk, pedig mi próbáljuk felvenni a kapcsolatot – mesélte a Borsnak a fiatal lány, akinek van olyan rokona, akit még nem is látott. – Egy unokahúgom ötéves most, nem engedték, hogy lássuk, még egy fotót sem küldtek róluk, pedig többször is könyörögtünk nekik üzenetben, telefonhívásokkal, hogy beszéljük meg, de hajthatatlanok – ingatta a fejét szomorúan a korábban Kijevben dolgozó fiatal. Nemcsak kinti területen, hanem hazánkban is találkozhatunk drámai példákkal, a Keleti, majd a Nyugati pályaudvarra érkező, önkéntes tolmácsként a hazánkba ellátogató menekülteknek segédkező Masa például elárulta, Ternopilból érkezett, szerettei egy része jelenleg is ott él, unokatestvére azonban Oroszországban.

Fotó: Bors

Katona, a seregben van. Míg a családunk legtöbb tagja, köztük az ő édestestvére Ternopilban él. Sajnos nem lehet vele ilyesmiről beszélni – mondta szomorúan Masa. Hozzátette: édesanyja és nővére továbbra is a nyugat-ukrajnai városban van, mint mondják: nem akarják elhagyni szeretett országukat.

Próbáltuk rávenni őket, jöjjenek ők is át, azonban azt mondták, maradni szeretnének, ők is hajthatatlanok, meg akarják védeni a várost. Természetesen nagyon büszke vagyok rájuk, és szomorú, de csodás tett, ellenben nagyon-nagyon aggódok értük – szögezte le Masa.





Ezeket olvastad már?
Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Ellepték a rendőrök a Városligetet – ezért vonultak ki - galéria

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Holtan találták meg a gyermeke születése előtt eltűnt orvost

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Ők azok, akik gyűlölik a jó időt - és erre minden okuk meg is van

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Nacsa Lőrinc: A benzin és a gázolaj árán ne lehessen nyerészkedni! - Videó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás