Fogyatékkal élő és ép kortárs művészek tárlata

Fogyatékkal élő és ép kortárs képzőművészek közös alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 5-től a Magyar Nemzeti Galériában (MNG).
Az október közepéig látogatható Újrafestett valóság - rendhagyó kiállítás a sokszínűség jegyében című tárlatra a képek folyamatosan készülnek a Magyar Nemzeti Galériában - mondta el Földesi Erzsébet, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének elnöke csütörtökön, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Az egyesület által meghirdetett kezdeményezésre húsz mozgássérült jelentkezett, köztük szájjal és lábbal festő, illetve egyéb fogyatékossággal élő alkotó is. Nagy motivációs erőt jelent számukra, hogy a múzeumban festhetnek, s megmutathatják, mire képesek a művészet terén - fogalmazott az elnök, hozzátéve: a fogyatékos emberek is képesek kiemelkedő művészeti alkotásokat létrehozni a számukra megfelelő feltételek biztosításával.

A fogyatékkal élőkkel kortárs művészek, mások mellett F. Zámbó István, Fürjesi Csaba, Gyarmati Zsolt és Hámori Anett alkotnak együtt. Dán Bernadette, a kiállítás művészeti szervezője rámutatott, hogy az ép és fogyatékos alkotók egyes műveket közösen készítenek el farostra vagy vászonra és lesz olyan mű is, amelyet a galéria falára festenek. A tárlat négy vezérfonal - kreativitás, sokszínűség, hagyománytisztelet, természetszeretet - köré szövődik.

A hat hétig látható kiállítást aukcióval zárják és a tervek szerint a befolyt bevétel nagy részével olyanokat támogatnak, akiknek életkörülményei jobbításra várnak - hangsúlyozta Szabó Antal, a támogató Poli-Farbe Kft. ügyvezető igazgatója. A cég biztosítja az alkotáshoz szükséges festékeket, eszközöket és egyéb kellékeket, így nemcsak vászonra és papírra, hanem farostlemezre és a terem falára is tudnak festeni a művészek.

A tárlat az MNG három éve elkezdett esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósul meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be - emlékeztetett Sepsey Zsófia művészettörténész, a kiállítás kurátora.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu