A Csere-hegyi kilátó

A Balaton-felvidék első kőből épült „messzelátóját” eredetileg Horthy Miklósról nevezték el, 1950-ben a Szabadság-kilátó nevet kapta, végül a politikailag semleges Csere-hegyi kilátó névre keresztelte a városvezetés. 
Már a kezdetekben gyorsan népszerű lett a turisták körében, de sajnos a rongálók is rendszeresen megtalálták. 1998-ra a sorozatos károkozások miatt olyan rossz állapotba került, hogy be kellett zárni. A helyiek összefogásával 2001-ben kezdték el felújítani:  megtoldották egy faszerkezettel, és ekkor készült el a gondnoki lakás, illetve a ma galériaként működő kilátóépület is. 

A Csere-hegyi kilátóból a Balaton keleti medencéje tárul elénk, de jó időben látni a Somogyi-dombságot és Veszprémet is. Ide azonban nemcsak panoráma miatt érdemes elindulni: maga az út is kellemes erdei séta. Alsóörsről az Endrődi Sándor utcáról a kék turistajelzést kell követni, mi Balatonalmádi felől közelítettük meg a Szabadság-kilátó utcából a kék jelzést követve. Aki azonban nem akar sétálni, annak Felsőörsről érdemes mennie, az Almádi utcából induló sárga háromszög jelzés mentén autóval is haladhatunk. 

Adatok:
• 1935-ben épült Padányi Gulyás Jenő tervei alapján.
• A Csere-hegy 298 méter magas, a kilátó pedig 11,5 méteres.


Fotó: Kálló Péter

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu