Megújulóban a zánkai tábor

Az egykori úttörőtábor főépülete és négy szállásépülete is megújult az elmúlt egy évben.
Tavaly augusztusban a főépületet, idén pedig további négy, az Erzsébet-programnak otthont adó épületet újítottak fel Zánkán, az Új Nemzedék Központban. Az eddigi munkák összértéke körülbelül másfél milliárd forint, ezeknek köszönhetően tényleg nem az úttörőtábor jut már eszébe annak, aki a központba megérkezik.

A tavaly átadott főépület 460 milliós költségvetésből újult meg. Nemcsak szebb lett, hanem ki is bővült a jellegzetes toronnyal rendelkező építmény, melyet az Európai Unió Kortárs Építészeti Nívódíjára, a Mies van der Rohe-2013 díjra is felterjesztettek. A hosszan elnyúló földszintes épületrész tetejére új tanácsterem került, melyet a toronyépülettel lépcsőátjáró kapcsol össze. Új szélfogó előteret és előtetőt is kapott ez az épület, míg a hétemeletes toronyban külső és belső burkolatokat, nyílászárókat és elektromos vezetékeket cseréltek. Az emeleten működő diákszálló lakóinak ez biztosan minőségi váltást jelent a korábbi évekhez képest.

A közelmúltban további négy épület újult még meg: ezekben a zánkai Erzsébet-táborokba érkező gyerekek élvezhetik a korszerű környezetet.

– A felújítás azért volt fontos, mert a negyvenéves épületek állagukban és felszereltségükben sem feleltek már meg a mai követelményeknek – mondta lapunknak Nagy Anna, az Erzsébet-program szóvivője. – Negyven éve elég volt egy zuhanyzó és WC a folyosó végén, ma már minden szobára jut egy-egy. Akkoriban nem volt fontos a szigetelés, a felújított épületeket most télen-nyáron lehet használni. Az épületek modernné, korszerűvé váltak külsejüket tekintve is, olyan hellyé, ahova szívesen küldi el saját gyermekét az ember.

Fotók: Katona László


A felújítás több mint 900 millió forint értékben, néhány hónap alatt történt meg, a négy Erzsébet-táboros épület így épp olyan fiatalossá vált, mint a Balaton hullámait megidéző homlokzatú főépület. Augusztus végéig több ezer gyerek élvezheti majd a tábort az Erzsébet-program keretében, mely ősszel háromnapos osztálykirándulásoknak ad helyet. 
 

Az Új Nemzedék Központ 

A 209 hektáros területen levő központ kedvelt turisztikai területen fekszik.

A központnak saját, közel 1 km hosszú partszakasza és strandja van, számos sportolási lehetőséggel.

Évente 40-45 ezer vendéget fogadnak, akik 170-190 ezer éjszakát töltenek a létesítményben.

Nyáron csaknem 3000, télen 1800 ember szállásolható el a központban.

Eredetileg 1975 májusában adták át úttörőtáborként, a későbbiekben is az ifjúsági turizmus maradt a központ fő tevékenysége.

Jelenleg a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vagyonkezelésében van, a felújításokra az Új Nemzedék Jövőjéért program keretében került sor, innen a névváltoztatás.


 

TUDTA-E?

Érdekességek, adatok: íme néhány, nem feltétlenül közismert szám a Balatonról.

Hogy a Balaton átlagos vízmélysége 3,25 méter. A legmélyebb pontja a „Tihanyi kút”, ahol több mint 12 méter mély a víz.  

Hogy a környező területek kőzeteiből sok oldott ásványi anyag kerül a Balatonba, így korábban gyakran nevezték a balneológusok a Balaton vizét hígított ásványvíznek. A víz PH-értéke 8,4 és 8,6 között változik: ennek a lúgosságnak köszönhetően érezzük a vizet selymesnek, lágynak. A magas oxigéntartalom kedvez az élővilágnak, és segíti a gyors lebomlást. 

Hogy a Balatonban a víz mennyisége körülbelül 1800 millió köbméter, mely 2,2 év alatt cserélődik ki. A teljes vízgyűjtő területe meghaladja az ötezer négyzetkilométert, fő táplálója a Zala folyó, de sok kisebb patak is folyik bele. 

• Hogy az uralkodó szélirány az északnyugati. A Balaton-felvidék hegyei-völgyei azonban lüktetést idéznek elő a szélben, ami hirtelen hullámzást okoz. A sekély vízmélység miatt a hullámok általában igen meredekek, partközelben az eddigi legmagasabb 1,82 méteres volt. 

Hogy ha tartós északi szél fúj, a tó vizét dél felé tolja. Az eddig mért legnagyobb különbség során 52,7 cm-es vízszintcsökkenés volt Alsóörsnél, és 37,5 cm-es növekedés Siófoknál. A tartós délnyugati szél pedig a víztömeget északkelet felé tolja el: 1962. május 14-én 9 óra alatt Keszthelynél a vízszint 45 cm-rel csökkent, Alsóörsnél pedig 51 cm-rel emelkedett.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu