A Balaton széllovasai

Amikor az átlagos strandoló elmenekül, mert méteres hullámok ostromolják a partot, és viharos szél tépi a fákat, akkor jön el a szörfözők ideje. 
Egyre kevesebben vannak, de annál látványosabb, amikor színes vitorláikkal 40-50 km/órás sebességgel száguldanak a hullámokon. Ők a Balaton széllovasai. 

A kezdetek: a sportág eredete

A windszörf ötlete 1962 tavaszán pattant ki két kaliforniai férfi, a repülőmérnök Jim Drake és barátja fejéből. Az ötletből 1967-re lett valóság, ekkor készült el az első működőképes vízi jármű.

A Balatonon a 80-as évek elején jelentek meg a windszörfök, német turisták jóvoltából. Sokuk nem bajlódott a szörfök hazaszállításával: eladták, vagy itt hagyták őket. 

A sportág úttörői legtöbbször maguk készítették a deszkáikat, több-kevesebb sikerrel. Ezek belül üreges, keskeny, hosszú (3,6–3,8 m) és nehéz (30–40 kg) deszkák voltak, amelyekbe használat közben elkezdett befolyni a víz, ami sok szörfözőt hozott kellemetlen helyzetbe. Gyakran a vízzel megtelő deszka kiemeléséhez 3-4 ember segítségére volt szükség. 

A nyugat-európai gyártók deszkáinak megjelenése minőségi változást hozott. A „strandszörfök” mellett megjelentek a rövidebb, kisebb felhajtóerejű papucsokkal szerelt, erős szélben jobban használható szörfök. A 90-es évek közepe hozott technikai áttörést: ezek a szörfök rövidebbek (2,5–2,8 m) és szélesebbek (80 cm) lettek.  A hagyományos úszó szörföket felváltották a sikló szörfök, amelyek sokkal nagyobb sebességgel és jobb manőverezőképességgel rendelkeznek. Magyarországon Kucséber Ferenc kezdett el először korszerű deszkákat gyártani Balatonfűzfőn.

Ahol a profik is hasítanak

Főleg a Balaton déli partja alkalmas e sportághoz. Az uralkodó északnyugati szélirányra merőleges a tó fekvése, és mivel a déli partnál sekély a víz, mindez biztonságos feltételeket teremt a szörfözés elsajátításához és gyakorlásához. Habár léteznek szörfös helyek az északi parton is – ilyen Balatonfűzfő, Vonyarcvashegy, Balatongyörök –, a többség a déli partot részesíti előnyben. A Balatonfenyves és Fonyód közötti partszakasz a legszelesebb, de Sóstó is nagyon kedvelt célpontja a szörfösöknek, mert közel van Budapesthez. 


Fotó: hi-surf.com

Mindazonáltal az összességében kevés szeles nap nem teszi a Balatont a szörfösök Mekkájává. A stabil alaptudás megszerzése után ki-ki saját vérmérséklete, tehetsége alapján specializálódik. A „freeriderek” nagy sebességgel, két nádas között ide-oda, kilométereken át „szeletelnek”, míg a „waveriderek” a hullámokat, a nagy ugrásokat kedvelik. A „freestyle” szerelmesei az akrobatikus forgásokban és ugrásokban lelik örömüket.

Szörfözni bármilyen testalkattal meg lehet tanulni, hála a technológiai színvonalnak, ha kellő körültekintéssel állítjuk össze a felszerelést. 

A szörfös élet nehézségei

Kissé aggasztó, hogy a szörfös társadalom egyre csökkenő és elöregedő tendenciát mutat. Egyrészt a windszörfnek már számos válfaja van, és nem túl divatos, másrészt viszonylag költséges sportág is. Egy kezdő felszerelésének összeállítása nagyságrendileg 300 ezer forintba kerül. További probléma a felszerelés tárolása és szállítása is. Míg a 80-as, 90-es években minden balatoni strandon volt szörfkölcsönző, mostanra csak nagyon kevés maradt talpon. Akik kipróbálnák, kevés lehetőséget találnak rá. Akinek nincs a környezetében aktív szörfös, és nem tudja élesben kipróbálni, mire vállalkozik, az nehezen szánja rá magát egy ilyen költséges sportág elkezdésére. A legkedvezőbb helyzetben azok vannak, akik családi indíttatásból már gyerekkorban megszeretik a sportágat, és biztosítottak a technikai feltételek.

Legkedveltebb szörfös helyek a Balatonon

Fonyód – Balatonfenyves
Sümegtől a Káli-medencén át érkező északnyugati szél akadálytalanul talál utat magának Szigliget és Badacsony hegyei között. A két hegy között felgyorsulva szeli át a Balatont, és mivel a Balatonfenyves és Fonyód közötti partszakasz a Berek felé nyitott, a szél változatlan sebességgel tud továbbhaladni. Ez a terület a legszelesebb partszakasz a Balaton partján.

Szabadisóstó
A Balaton keleti medencéjében az északi és a déli part távolsága eléri a 11 km-t. Ez a nagy távolság az oka az itt kialakuló nagy hullámoknak és stabil szélviszonyoknak. Sóstó a relatív közelsége miatt is kedvelt célpontja a budapesti szörfösöknek.

• 10 ezer fő is lehet a szörfösök száma a strand-, a  turista- és a hobbiszörfösöket is beleszámítva, Velényi Rudi, a Hi-Surf alapító tulajdonosa szerint.

Velényi Rudi (fotó: hi-surf.com)


• 100 és 200 fő között lehet a „megszállottak” száma: ők, ha fúj a szél, időponttól függetlenül, akár hajnalban is vízre szállnak. Van pár tízfős kemény mag, akik januártól novemberig is képesek hódolni kedvenc sportáguknak.

• Minden 10 szörfösből 1, vagyis mintegy ezer lehet azok száma, akik komolyan űzik a sportágat.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu