Sokan nem tudják értelmezni a jelölést

Sokszor nehéz eligazodni az élelmiszereknél használt jelöléseken.
Az ajánlásoknál már az nehézséget jelent, hogy különféle felfogások léteznek, amelyek más összetevőket emelnek ki.

A táplálkozástudományban többé-kevésbé általánosan elfogadott étrendre vonatkozóan is eltérő jelölések vannak. Az egyik az RDA (recommended dietary allowance), vagyis ajánlott beviteli érték. Ez jellemzően vitaminokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre vonatkozik. Figyelembe veszi a nemet, bizonyos élettani (kor, terhesség) és egyéb változó tényezőket (dohányzás).

Országonként eltérő lehet, mert figyelembe veszi a földrajzi sajátosságokat. Legtöbbször a minimumértéket adja meg, néhány esetben létezik felső határ is (A-vitamin).

A másik ismert rövidítés a GDA (guideline daily allowance), magyarul INBÉ (irányadó napi beviteli érték).Egy átlagos felnőtt ember napi egészséges energiabevitelére vonatkozó, százalékos adatokat ad meg. Figyelembe kell viszont venni, hogy 2000 kcal napi bevitelre vonatkozik, nem tér ki a különböző egyéni szükségletekre (nem, fizikai aktivitás, életkor). Például egy ülőmunkát végző, keveset mozgó 55-60 kilós nőnek 1500 kcal bőven elég.

Bizonyos összetevőkből a minimumot, másokból a maximumot, harmadik esetben az energiabeviteltől függő százalékos értéket jelöli. Nem jelenti azt, hogy mindenből naponta el kell érni a 100 százalékot. Ahogy a témának szentelt honlapon olvasható: irányadónak azért nevezzük ezeket a mennyiségeket, mert tényleg az irányt jelzik – nem pedig a célt.
 

Túlságosan sósan szeretjük a kenyeret és a péksüteményeket

Péknek állt egy napra Pokorny Lia, Rákóczi Feri és Szilágyi Áron.

A magyarok kedvenc ételeinek elkészítésével ismerkedtek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nagykövetei.

Hagyományosan a fehér kenyeret kedveljük, pedig ez a szénhidrát mellett kevés más tápanyagot tartalmaz.

Helyesebb lenne az élelmi rostokban gazdag kenyerek fogyasztása.

A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu