Siketnek született, de hallani fog a csecsemő

Kevesebb mint egyórás műtéttel vissza lehet adni a hallást.
Először ültettek be Magyarországon egy műtéti folyamatban kétoldali hallásjavító implantátumot a Szegedi Tudományegyetemen – számolt be a Index.

A cochleáris implantátum egy 16 hónapos, siketen született kisfiún fog segíteni, akinek minden esélye meglesz arra, hogy hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.

Ez a műtét korábban 3–5 órás volt, ma azonban az új technikával kevesebb mint egy óra alatt beépíthető mindkét oldalra az eszköz. A gyermek akár már a műtét másnapján elhagyhatja a kórházat. 

Az ép hallású embernél a hanghullámokat a belső fül csigájában (cochlea) található szőrsejtek alakítják elektromos impulzusokká. Ezeket az impulzusokat a hallóidegek veszik fel, majd továbbítják az agy felé. 

A siketeknél ezek a szőrsejtek nem működnek. Ezt a szerepet veszi át a belső fülbe ültetett eszköz. 


Célkitűzés

A műtét után Zombor Gábor egészségügyi államtitkár bejelentette: olyan törvénymódosításokat kezdeményeznek, amelyekkel kötelezővé teszik az újszülöttkori hallásszűrést. A cél, hogy a korai felismerésnek és a műtéti beavatkozásnak köszönhetően a siketen vagy nagyfokú, súlyos hallásproblémával született gyermekek a társadalom teljes értékű tagjaivá
váljanak.

Költség

5-5 millió forintba kerülnek az implantátumok, a műtét pedig 200-300 ezer forintba.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu