Nincs járványveszély Horvátországban

Nincs járványveszély Horvátországban - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken.
A KKM ezt azzal kapcsolatban közölte a Horvátországba utazó magyarok megnyugtatására, hogy a tárcánál - mint írták - csütörtök este óta turisták, utazási irodák érdeklődnek arról, biztonságos-e az utazás, mivel a sajtóban hírek jelentek meg az egérláz elnevezésű betegségről. Bár a betegség valóban előfordul, a megbetegedések száma nem magasabb az év hasonló időszakában szokásosnál.

A Horvát Idegenforgalmi Képviselet tájékoztatása szerint a turisták sehol sincsenek veszélyben, ha betartják a kiránduláskor általában megszokott szabályokat. Ezek közül jelen esetben a legfontosabb, hogy a kiránduláskor a földön lévő dolgok megfogása után kézmosás nélkül ne étkezzenek, illetve ne érintsék meg a szájukat, arcukat. Az érintett területekkel kapcsolatban a Metropol kérdésére Marin Skenderovic képviseletvezető elmondta: a magyarok körében kedvelt Plitvicei-tavaknál a kijelölt útvonalakon továbbra is a szokásos módon lehet kirándulni.

A horvát belügyminisztérium és a helyi egészségügyi központok is megerősítették, hogy semmilyen fertőzésveszély nincs, és nincs kialakulóban lévő járvány sem. Noha több cikkben az állt, hogy 1995-ben 120 ezer ember kapta el ezt a betegséget, a horvát egészségügyi szakemberek háromszáz akkori esetről tudnak.

Az elmúlt három hónapban Zágrábból és környékéről 43 beteget vittek kórházba vírusos vérzéses láz tüneteivel. Az egérlázat rágcsálók, főleg mezei egerek terjesztik. Az emberre is átterjedő, vesekárosodást okozó fertőző betegség egérürülék érintésével, por és permet belélegzésével terjedhet. Emberről emberre nem vihető át. A betegség lázzal, náthához hasonló tünetekkel, erős fejfájással, has- és hátfájdalommal, valamint hányingerrel jár. Súlyos formájában a kiserek sérülnek, és a belső szervekben megállíthatatlan vérszivárgás lép fel.

A fertőzésveszélynek főleg a szabadban tartózkodók vannak kitéve.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu