Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy román férfit

Ebola-fertőzés gyanújával kezelnek egy férfit a dél-romániai Ploiesti-ben - közölte vasárnap a Mediafax hírügynökség.
A hírügynökség "egészségügyi forrásokra" hivatkozva jelentette, hogy az 51 éves férfi július 25-én tért vissza Nigériából, és súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel utalták be a ploiesti-i kórházba.

A név nélkül nyilatkozó forrás szerint a férfit az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe szállítják.

Orvosai azt sem zárják ki, hogy a férfi nem Ebola-, hanem maláriafertőzésben szenved. Erre utal az a tény, hogy egyelőre lázmentes.

A román egészségügyi tárca pénteken csekélynek tartotta annak a valószínűségét, hogy az Ebola-vírus Romániában is megjelenjen.

Ebola-fertőzés gyanújával vizsgáltak egy német férfit

Nem Ebola-fertőzött a halálos betegségre utaló tünetekkel Németországban kórházba került férfi. A Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Klinika (UKE) szóvivője vasárnap a vizsgálati eredmények értékelése után elmondta, hogy a páciens "az eredeti feltételezéssel ellentétben nem Ebola-fertőzés, hanem egy közönséges vírusfertőzés miatt betegedett meg".

Ugyanakkor az eset megmutatta, hogy Hamburgban az esetleges Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt intézmény és hatóságok is jól felkészültek, hiszen mindenki a vészhelyzeti forgatókönyvnek megfelelően, gyorsan, összehangoltan dolgozott - tette hozzá a szóvivő.

A páciens egy 28 éves férfi, aki a Nyugat-Afrikában gyorsan terjedő járvány egyik gócpontjaként számon tartott Sierra Leone fővárosából, Freetownból érkezett Hamburgba csütörtökön, és szombaton került kórházba magas láz és hányinger - az Ebola jellemző kezdeti tünetei - miatt.

A férfit mentőautóval szállították egy klinikára. Amikor kiderült, hogy Ebolával fertőzött térségből érkezett, és nem tudta megmondani, hogy érintkezett-e a vírussal fertőzött betegekkel, elkülönítőbe helyezték, majd szombat késő este rendkívüli biztonsági intézkedések mellett átszállították az UKE különleges betegségekkel foglalkozó osztályának elkülönített részlegébe.

Akkor még igen valószínűnek tűnt, hogy a beteg ebolás, és végül csak a trópusi betegségek vizsgálatával foglalkozó Bernhard Noch Intézet (BNITM) szakértőinek segítségével sikerült minden kétséget kizáró módon megállapítani, hogy nem Ebola-fertőzésről van szó - mondta a klinika szóvivője német hírportálok beszámolói szerint.

Nem volt Ebola-fertőzött a Szaúd-Arábiában meghalt férfi

Nem volt Ebola-fertőzött az a férfi, aki a héten halt meg egy dzsiddai kórházban, miután Sierra Leonéból tért vissza Szaúd-Arábiába - közölte a szaúdi egészségügyi minisztérium.

A tárca illetékese vasárnap elmondta, hogy az amerikai járványellenőrzési és megelőzési központnak (CDC) vérmintát küldtek, amely negatívnak bizonyult az Ebola-vírusra. További Ebola-vírusszűrésre mintákat küldtek egy németországi laboratóriumnak is.

A 40 éves szaúdi férfi szerdán halt meg egy dzsiddai kórház elkülönítőjében, ahová vérzéses láz jeleivel szállították. Orvosai azt feltételezték, hogy ő az első Ebola-fertőzött a királyságban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már majdnem ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

Szenegálban is felüthette a fejét a vírus

Ebola-fertőzés gyanújával, elkülönítőben kezelnek egy férfit Szenegál északi részén. Ez lenne az első regisztrált megbetegedés a nyugat-afrikai országban - közölték vasárnap egybehangzó források.

Az Ebola-járványhoz hasonló tüneteket mutató férfit szombaton helyezték karanténba a fővárostól mintegy 530 kilométerre fekvő Ourossogi település kórházában - közölte a megelőzési központ igazgatója az AFP francia hírügynökséggel.

A tájékoztatás szerint egy 27 éves férfiről van szó, aki Maliból érkezett, de nem a vírus által érintett területről.

Nem Ebolás a Nigériából hazatért kanadai férfi

Negatívnak bizonyult Ebola-vírusra annak a kanadai férfinak a vérvizsgálata, aki nemrég érkezett vissza hazájába Nigériából, és Ebola-fertőzés tüneteivel karanténba zárták - közölte Eric Hoskins, Ontario állam egészségügyi minisztere vasárnap.

Az illetőn olyan tüneteket észleltek, mint amelyeket a Nyugat-Afrikában megbetegedett embereken megfigyeltek. Azért különítették el, mert Nigériából érkezett, ahol már kilenc, vérzéses lázban szenvedő beteget tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már mintegy ezer ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt Ebola-járványban. A WHO pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai járványt.

A nyugat-afrikai országok fokozták a járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseiket

A nyugat-afrikai országok a hétvégén fokozták az év eleje óta közel ezer ember halálát okozó Ebola-járvány megfékezésére irányuló erőfeszítéseiket.

Libériában, ahol az országban pusztító járvány miatt augusztus 6-án 90 napos szükségállapotot rendeltek el, segélyvonalat hoztak létre, hogy felhívják a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára. A beérkező hívásokra a libériai főváros, Monrovia egyik "gyógyító központjának" munkatársai válaszolnak. Ezeknek az állami létesítményeknek a fő feladata, hogy összehangolják a vírus elleni intézkedéseket.

A központ szóvivője arról tájékoztatott, hogy három nap alatt mintegy 3500 hívást fogadtak, a telefonálók jellemzően Ebola-gyanús eseteket jelentettek vagy tájékozódni akartak. "A segélyvonal működtetésére 144 embert vettünk fel, akik harmincfős csoportokban váltják egymást (...) Éjjel-nappal fogadjuk a hívásokat, a hét minden egyes napján" - közölte a tisztségviselő.

Sierra Leonéban mintegy ezerötszáz katonát és rendőrt vezényeltek ki az Ebola megfékezése érdekében elfogadott intézkedések végrehajtására. Helyszíni jelentések szerint a szóban forgó korlátozások teljesen felforgatták az ország lakóinak mindennapi életét: egyebek mellett korlátozták a mozgásszabadságot, bezárták a szabadidős létesítményeket, betiltották a tömegrendezvényeket, emellett pedig az is félő, hogy éhínség alakul ki bizonyos karantén alá vont térségekben.

A guineai kormány, amely szombaton bejelentette, hogy lezárták az ország határait Sierra Leone és Liberia felé, néhány órával később visszavonta korábbi döntését és újra megnyitotta az átkelőket, hogy meggátolja az illegális, ellenőrizetlen határátlépések számának megsokszorozódását.

Az Ebola-vírus, amely idén eddig több mint 960 emberrel végzett, vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, hasmenés, hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu