Elérhette Közép-Afrikát az Ebola

Ebola-fertőzés gyanújával elkülönítőben kezelnek egy német férfit Ruanda fővárosában. Ez lenne az első regisztrált megbetegedés a közép-afrikai országban - közölte hétfőn az AFP francia hírügynökség.
A ruandai kormány által kiadott közlemény szerint az Ebola-járványt jellemzőhöz hasonló tüneteket mutató férfit vasárnap délután helyezték karanténba a vizsgálati eredmények értékeléséig Kigali egyik kórházában.

A páciens magas láz és hányinger - a vírus jellemző kezdeti tünetei - miatt került kórházba, a vizsgálatok eredménye 48 órán belül várható. Az egészségügyi miniszter Twitter-bejegyzésében arról tájékoztatott, hogy egy német diákról van szó, aki Ruandába érkezése előtt több napot töltött Libériában.

Az Ebola-járványban már csaknem ezer ember halt meg Nyugat-Afrikában (elsősorban Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban), és egyelőre nem tudják feltartóztatni a terjedését.

A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

A betegségre nincs sem orvosság, sem gyógymód. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. A vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Újabb bizonyított megbetegedés Nigériában

Újabb betegről derült ki Nigériában, hogy biztosan Ebola-vírus fertőzte meg - közölte hétfőn az afrikai ország egészségügyi minisztere.

A beteg egy ápolónő, aki Patrick Sawyert is kezelte. Utóbbi libériai-amerikai állampolgár volt, és fertőzötten érkezett július 25-én Nigériába: a lagosi repülőtéren összeesett a betegségtől, és hamarosan végzett vele a kór.

A legújabb megerősített beteg, az ápolónő védőruházat nélkül ápolta Sawyert, mert kezdetben nem lehetett tudni, hogy a férfi ebolás. A laboratóriumi tesztek a hét végén mutatták ki a nővérről, hogy egyértelműen Ebolával fertőzött.

Vele együtt nyolcra emelkedett a biztosan ettől a betegségtől szenvedők száma Nigériában. További ketten már meghaltak a kórban - Sawyeren kívül egy másik nővér -, így az afrikai országban bizonyítottan eddig tíz Ebolás-eset fordult elő a mostani járványban. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint Sawyertől indult a járvány, a többi kilenc beteg mindegyike közvetlen kapcsolatban volt vele. A még élő nyolcat elkülönítve ápolják.

A hatóság további 177 embert megfigyel fertőzés eshetősége miatt. Ők is közvetlen, vagy közvetett, úgynevezett másodlagos kapcsolatban voltak Sawyerrel. Köztük van az ápolónő férje.

A spanyol egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy vásárolt az Egyesült Államokban kifejlesztett, ZMapp elnevezésű kísérleti Ebola-gyógyszerből, hogy azzal kezelje egy, a vírussal megfertőződött állampolgárát.

A tájékoztatás szerint a San Diegó-i székhelyű Mapp Biopharmaceutical gyógyszercég által kifejlesztett kísérleti szérumot Genfben vették át, majd onnan szállították a spanyol fővárosba Miguel Pajares kezelésére. A 75 éves férfi, akit csütörtökön helyeztek karantén alá egy madridi kórházban, Libériában fertőződött meg a járvánnyal. A férfi misszionáriusként dolgozott az afrikai országban.

Nem a mostani az első Ebola-járvány Afrikában, de ez az eddigi legsúlyosabb. Eddig már közel ezer emberrel végzett a kór Libériában, Sierra Leonéban, Guineában és Nigériában. A vírus vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek között a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés.

Elefántcsontpart hétfőn bejelentette, hogy beszünteti a légiutas-forgalmat a járvány sújtotta négy országgal.

Maláriában szenved az Ebola-fertőzés gyanújával kórházba utalt romániai férfi

Maláriában szenved az az Afrikából hazatért román férfi, aki Ebola-fertőzés gyanújával került kórházba - közölte hétfőn a bukaresti egészségügyi minisztérium.

Az 51 éves román mérnök, aki július 25-én tért vissza Nigériából, súlyos hasmenéssel, vért tartalmazó széklettel került a ploiesti-i kórházba. A tünetek miatt a pácienst szigorú biztonsági intézkedések közepette vasárnap átszállították az Ebola-fertőzések kezelésére kijelölt bukaresti Matei Bals Intézetbe, családtagjait pedig 21 napra otthonukban karanténba helyezték.

A fertőző betegségekre szakosodott intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel rámutatott: az Ebola-fertőzés kizárása érdekében a pácienstől vett biológiai mintákat eljuttatják egy - a kórokozót kimutatni képes - németországi laboratóriumba, de a malária-diagnózis beigazolódása után nem áll már fenn annak a veszélye, hogy a páciens Ebola-vírussal fertőzött volna meg bárkit, akivel érintkezésbe került.

A szakember szerint az Ebola lappangási időszakban amúgy sem ragályos, és a páciens irodai munkát végzett Nigéria fővárosában, Abujában, így nem kerülhetett érintkezésbe azokkal a betegekkel, akiket az ország déli részén, a fővárostól 700 kilométernyire lévő Lagosban fertőzött meg az Ebola-vírus.
A sajtóértekezleten elhangzott: a maláriában szenvedő férfi állapota stabil.

A román külügyminisztérium közleményben tudatta, hogy az érintett afrikai országokban működő román külképviseletek figyelemmel követik az Ebola-járvány terjedését, de eddig egyetlen román állampolgár sem igényelte hazatelepítését a járvány által sújtott térségből.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu