Veszélybe kerülhet a horkolók jogsija

Az orvosi alkalmassági során az alvászavart is vizsgálni kell, de a gyakorlatban még nem történt változás.
Januártól minden uniós tagállamban ellenőrzik, nem szenvednek-e a járművezetők alvászavarban. A szigorítást az indokolja, hogy az egészséges közlekedőkhöz képest  kétszer-háromszor nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet az úgynevezett obstruktív alvási apnoé szindrómával küzdő betegek.

Magyarországon már március vége óta hatályban van az EU-s direktívának megfelelő jogszabály, ám egyelőre nem sok változás történt. Szakács Zoltán, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke azt mondta, tavaly összesen három-négy hivatásos sofőrt vizsgáltak alvási apnoé gyanújával, és csak egyiküknél igazolódott be a betegség. Pedig a becslések szerint a szindróma a lakosság kettő–négy százalékát érinti, vagyis több százezer emberről lehet szó Magyarországon.

– A háziorvosok egyelőre nincsenek felkészülve a feladatra, ezért rövidesen kiadunk egy hivatalos ajánláson alapuló módszert a betegség szűrésére – mondta az elnök. Az apnoét ugyanis a jogosítvány megújításához vagy megszerzéséhez szükséges orvosi alkalmassági vizsgálat során kell ellenőrizni, vagyis a feladat a háziorvosokra és az üzemorvosokra hárul. Szakács Zoltán bízik abban, hogy az orvosok belátják, mennyire fontos az alapos szűrés, mert egy baleset utólagos vizsgálata során nekik is felelősségük lehet, ha beigazolódik, hogy nem ellenőrizték a páciens alvászavarát.

Persze az is előfordulhat, hogy a beteg megpróbálja letagadni, hogy alvászavarban szenved, mert nem szeretné a jogosítványát vagy akár a munkáját elveszíteni. Szakács Zoltán szerint azonban van egy jobban érintett csoport, a 40–60 év közötti, túlsúlyos, magas vérnyomásban szenvedő férfiak, akik hajlamosak a horkolásra, rájuk az orvosoknak is jobban kell figyelniük. Ha pedig a páciens megkérdőjelezi a doktor gyanúját, akkor alá kell vetnie magát egy otthoni műszeres alvásvizsgálatnak.

Ennek 10–15 ezer forint az ára, amelyet saját zsebből fizet a beteg, de ha beigazolódik az alvási apnoé szindróma, akkor a kezelést már finanszírozza a társadalombiztosító. Ha a terápia javulást hoz, akkor a páciens ismét vezethet.

– Az alkalmassági vizsgálatokon naponta 150–200 embernél jöhet szóba az alvási apnoé gyanúja, várhatóan felüknél-harmaduknál be is igazolódik majd a betegség – ismertette számítását a jogosítványok száma, illetve a betegek aránya alapján a Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság elnöke.

Szakács Zoltán hozzátette, a környező országokhoz képest jól áll a hazai alvásterápia, elegendő alváslabor működik az országban, és a kapacitásuk is nagyjából megfelelő.

A betegség

Az obstruktív alvási apnoé szindróma egy olyan alvászavar, amely során a garatizmok ellazulása miatt a felső légút elzáródik, és az alvó tíz másodpercnél hosszabb ideig nem kap levegőt. A szervezet érzékeli az így kialakult oxigénhiányt, és felébreszti az alvót, hogy aktivizálja elernyedt légúti izmait és elkerülje a fulladást.

Mivel ez a folyamat akár több százszor is megismétlődhet az alvás folyamán, a mikroébredések megakadályozzák a valódi pihenést jelentő folyamatos mélyalvás létrejöttét. A betegség súlyosságát az egy alvásóra alatti légzészavarok száma szerint állapítják meg. A jogosítvány szempontjából már a mérsékelt fokú alvási apnoé, azaz az óránként 15–29 légzészavar is gondot okozhat, akárcsak a 30 fölötti, súlyosnak számító állapot.  

Tünetei a többi között a nappali fáradtság, a túlzott nappali aluszékonyság, a váratlan elalvás, az ingerlékenység, illetve a koncentrációs képesség jelentős csökkenése. Évek alatt közrejátszhat a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség és keringési rendellenességek kialakulásában, hosszabb távon pedig akár stroke-hoz, szívinfarktushoz, elbutuláshoz, korai elhalálozáshoz
vezethet.

Túlsúlyosaknál akár fogyással is megszüntethetők a tünetek. Gyógyszeres kezelésre is van lehetőség, de súlyosabb esetekben csak a lélegeztetőkészülékre hasonlító berendezések segíthetnek. 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu