Korhatáros lenne a film, ha cigizik a színész

A filmek lettek a dohánycégek utolsó hirdetési bástyái – állítja legfrissebb, Dohánymentes filmek című tanulmányában az Egészségügyi Világszervezet.
Mivel ezek a vállalatok a mozikban toborozzák a jövő dohányosait, a szervezet szerint korhatárossá kellene tenni az olyan filmeket, amelyekben dohányoznak a szereplők.
 

A 2014-ben bemutatott hollywoodi filmek 44 százalékában dohányoztak a WHO adatai szerint.


2014-ben a hollywoodi filmek 44, a nem korhatáros filmek 36%-ában rágyújtottak. A WHO szerint jól mutatja a helyzetet, hogy például a Transformers: A kihalás kora című filmben az egyik robot is dohányzott. Ez a film 2014-ben Kínában összesen 2,6 milliárd alkalommal volt felelős azért, hogy valaki dohányzást látott a filmvásznon. (Ennek kiszámolásához a film dohányos jeleneteinek számát megszorozták a filmre Kínában váltott belépőjegyek számával.)

– Egy ideje évről évre csökkent a filmekben és más szórakoztatóipari alkotásokban megjelenő dohányzások száma, ám adataink szerint 2013–2014 fordulópont volt ebben a tekintetben – mondta Armando Peruga, a WHO dohányzás elleni programjának menedzsere.

A probléma nem új keletű: a WHO először 2009-ben vetette föl, hogy a dohányos filmekre csak 18 éven felüliek ülhessenek be. Egy amerikai tanulmány szerint ugyanis a filmekben látható cigarettázás miatt kezd dohányozni a fiatalok 37%-a. Az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) 2014-es becslése szerint a film­vásznakon látott olyan jelenetek hatására, amelyekben cigarettáznak a szereplők, abban az évben csak az Egyesült Államokban 6 millió fiatal kezdhetett el dohányozni. Ezek közül a serdülőkorúak közül az előrejelzések szerint 2 millióan a dohányzással összefüggő betegségekben fognak meghalni.

Egy másik felmérés szerint Nagy-Britanniában sem jobb a helyzet. Megvizsgálva 1989 és 2008 között minden év 15 legsikeresebb filmjét, a szerzők arra jutottak: az összes film 70%-ában dohányoznak, ráadásul e filmek 92%-a korhatár nélküli volt. A WHO szerint az is komoly probléma, hogy sok filmben jóval többen és többet dohányoznak, mint azokban a társadalmi rétegekben, melyeket az adott film ábrázol.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu