Rosszabbul teljesít az egészségügy

A betegjogok és a várakozási idő terén romlott a helyzet.
Harmincöt országból a 27. helyre került Magyarország az idei Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Euro Health Consumer Index – EHCI) rangsorában, a lehetséges 1000 pontból 578-at elérve. Az index hat nagyobb területre vonatkozó, összesen 48 szempont alapján értékelte a 28 uniós és hét másik európai ország egészségügyét, elsősorban a páciensek szempontjából.

A hozzáférés és a várakozási idő okozott meglepetéseket a rangsorban: a hosszú várólisták miatt Svédország és az Egyesült Királyság szerepelt a leggyengébben. A többi indikátor esetében nagyjából érvényesült a papírforma. A régióban kimondottan jól szerepelt Csehország, csupán 14 ponttal maradt le Ausztriától, de Szlovénia és Horvátország mutatói is jónak mondhatók. A tanulmány figyelemre méltónak nevezi, hogy Magyarországon olyan régóta van közegészségügyi ellátás, mint az Egyesült Királyságban, mégis meglehetősen gyenge helyezést ért el az ország a betegjogok és a tájékoztatás, a hozzáférés és a gyógyítás eredményessége terén. Pozitívumként említik, hogy a dohányzás megelőzésében történt némi előrelépés.

Magyarország tavaly 644 ponttal a 22. volt a listán. 2014-hez képest romlott a helyzet a betegjogok és a várakozási idő területén, a gyógyszerhasználatot stagnálás jellemezte. A többi indikátornál enyhe javulás történt.

Az országok anyagi ráfordításai igen eltérőek az egészségügy területén is, Norvégiában például évente több mint hatezer dollár jut egy emberre vásárlóerő-paritáson számolva, ami nagyjából a tízszerese az albániai értéknek. A tanulmány szerzői ezért készítettek egy olyan rangsort is, amelyben kiküszöbölték ezeket az eltéréseket, és a ráfordításhoz képest értékelték az egészségügyet. Ebben az összehasonlításban Macedónia, Észtország és Csehország hozta ki a legtöbbet a rendelkezésre álló pénzből, míg Görögország, Montenegró és Lengyelország teljesített a legrosszabbul. Hátulról a negyedik Bulgária, az ötödik pedig Magyarország lett csaknem azonos pontszámmal, miközben az egy főre eső egészségügyi költés itthon az évi kétezer, a bolgároknál pedig az ezer dollárhoz közelít.

Fontos területek

Rákgyógyítás: a halálozási ráta a 2008-as 37%-ról 42%-ra romlott.

Paraszolvencia: csak Albániában rosszabb a helyzet, 35-ből a 34. helyen állunk.

Védőoltások: 99%-os átoltottsággal az élen állunk.

Magas vérnyomás: a felnőttek 28%-ának van, az ország a 30. helyen áll.

Alkoholfüggőség: hazánk a 29. az egy főre jutó alkoholfogyasztásban.

A 2015-ös rangsor

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu