Súlyos gond az orvoshiány

Csalódottak a fiatal szakorvosok a beígért fizetésemelés elmaradása miatt, és hamarosan komoly problémák lesznek a kórházakban – nyilatkozta Sipka Balázs, a Magyar Rezidensszövetség (MRSZ) elnöke a Magyar Nemzetnek.
Enyhíteni kell az információhiányt, ezért az MRSZ egy olyan listán dolgozik, amelyből kiderül: melyik kórházban, mennyi és milyen a betölthető állás.
Kérdésre Sipka közölte: úgy tűnik, hogy jelenleg stagnál a pályaelhagyás és a külföldi munkavállalás is. – A fő probléma az, hogy ettől függetlenül néhány éven belül súlyos gondok lesznek a kiöregedés és az elhalálozás miatt.

Vidéken a legtöbb főorvos a nyugdíjkorhatár közelében van,
nincs megfelelően képzett és gyakorlott utánpótlás. A fővárosban még létezik egy 35–50 éves középgeneráció, akik a karrierjük csúcsán vannak, de a vidéki kis kórházakban nem ez a helyzet. Van olyan intézmény, ahol összesen 2-3 idős főorvos és egy rezidens dolgozik, köztes generáció pedig egyáltalán nincs – vázolta a helyzetet az elnök.

A végül meghiúsult szakorvosi fizetésemeléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, a nettó 270 ezer forintos alapfizetés ígérete „rosszul volt kommunikálva”. – Valójában csak azok kaphatták meg, akik 2015. szeptember 1-je után szakvizsgáztak, és pályáztak az ösztöndíjra, amellyel havi plusz 151 ezer forintot kaphatnak a normál fizetésük mellé. Még csak nem is alanyi jogon jár a pénz, a kormányzat kommunikációja és a tényleges intézkedés között van különbség – tudatta Sipka Balázs.

Hozzátette: egyértelmű, hogy a rendelkezésre álló humánerőforrás kevesebb, mint ami a jogszabályok szerint szükséges volna. – Az ország intézményeinek nagy részében kevesebb orvos jelentős túlmunkával látja el a betegeket, ha ebből indulunk ki, akkor a legtöbb területen hiány van a szakorvosokból – mondta Sipka Balázs.

Ösztöndíjprogram

Lezárult az idei rezidensösztöndíj-program, várhatóan 924-en fognak bekerülni – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár.

Az elmúlt években 2500 rezidens került be a képzésbe, velük együtt csaknem 3500 rezidens kap ösztöndíjat.

Sokszor csúszott az ösztöndíjak kifizetése, ám készül egy jogszabálytervezet arról, hogy az ösztöndíjak kifizetése egyszerűsödjön – mondta Sipka Balázs.

A rezidensek 35%-a egy hónapos, 15%-a nagyobb késéssel kapta meg ösztöndíját.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu