Dizájnerdrogok: valótlan ígéretek, gyors leépülés

Nem tudni még, mi lesz annak a két törökszentmiklósi újszülöttnek a sorsa, akiknek császármetszéssel kellett idő előtt megszületniük anyjuk drogfogyasztása miatt a közelmúltban.
Egyikük esetében az ellátást végző Semmelweis Egyetem (SOTE) azt a nyilatkozatot adta aki az anya kérésére, hogy akár a teljes gyógyulás is elképzelhető, de másikuk súlyos, bár stabil állapotban fekszik az intézményben.
A két huszonéves nő mellett négy férfi is kórházba került, miután többféle kábítószert, Zacher Gábor toxikológus nyilatkozata szerint alfa-PCP-t és pentedront, azaz pentakristályt fogyasztottak. Mind a kettő népszerű dizájnerdrog, az ilyen típusú szerek pedig egyre inkább előretörnek a hazai szerhasználók körében.

A dizájnerdrogok, vagy más néven új pszichoaktív szerek molekuláris szerkezetükben az illegális drogokhoz hasonlóak, de kémiai képletük valamelyest eltér a kábítószerlistákon megtalálható anyagokétól, így tiltólistákon nem szerepelnek.

A designerdrog.hu dizájnerdorg-megelőzési kampány honlapja szerint ugyanakkor az, hogy egy kábítószer pillanatnyilag nem illegális, nem jelenti azt, hogy biztonságos. A pontos összetétel ismeretlen, változó, így a hatás is besorolhatatlan. Az adagolásról leggyakrabban csak internetes fórumokról vagy a dílerektől lehet értesülni, ettől még veszélyesebb a használat.
 
Intravénás szereket használók megoszlása a kezelésbe lépők körében
(Elsődlegesen injektált szer alapján, 2007–2014 között, %)


Forrás: A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentés, 2015

A dizájnerdrogokkal az úgynevezett C lista segítségével próbálnak lépést tartani a hatóságok: ide kerülnek fel az új pszichoaktív anyagok, melyek vizsgálata után eldöntik, a szer kiválthat-e függőséget, működési zavart a központi idegrendszerben, és lehetőséget biztosít-e visszaélésre. Ha ez igaz, akkor a szer az illegális drogok közé kerül, ha nem, leveszik a C listáról.

Élen a penta és a zene

Tavaly novemberben készült el a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentése az Európai Kábítószer és Kábítószer-függőség Központ számára, mely 2014-es adatok alapján rajzolja fel a szerhasználat magyarországi jellemzőit. Bár az adatok nem a legfrissebbek, a dizájnerdrogok előretörése már itt is tetten érhető.
A jelentés szerint a stimulánsok közt a heroin, majd a heroin és az amfetamin volt jellemzően a fecskendezéssel bevitt szer, ezek helyét azonban teljesen átvették a dizájnerdrogok.
 
A dizájnerstimulánsokat injektálók megoszlása (Elsődlegesen injektált szertípus szerinti bontás, 2014)


 
Forrás: A Nemzeti Drog Fókuszpont jelentés, 2015

A stimulánsokon belül az elsődlegesen bevitt szer két éve már 68 százalék esetében volt dizájnerdrog, míg 2010-ben ez mindössze 8 százalék volt. Az utcán 2014-ben még a pentakristály volt a legelterjedtebb szer, bár részesedése 2014-ben csökkent valamelyest a megelőző évhez képest. Az először 2013-ban megjelent „zene" ugyanakkor egyetlen év alatt a második leggyakrabban használt új pszichoaktív szerré vált.

Frissebb adatokat, a trendek elemzését szerettük volna elkérni a Drog Fókuszpont szakembereitől, ám az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat azt közölte: jelentéseik honlapjukon elérhetők, ezekből tájékozódjunk.

Gyors a leépülés

A csak klasszikus szereket használók aránya tíz százalékra csökkent a Nyírő-OPAI Addiktológiai osztályán kezeltek körében Olasz Anna addiktológus, osztályvezető-helyettes szerint.

– Minden klasszikus drognak megvan mára a dizájnerváltozata, jóval drasztikusabb hatással – árulta el a szakember. Tapasztalatai szerint a használók legnagyobb része fiatal, és sokkal hamarabb kerül addiktológushoz.

– A klasszikus szerektől a használó élete szép lassan ment tönkre, egy darabig még tudott teljesíteni a munkában, aztán összeomlott a szociális élete is. Ez egy nyolc-tíz, akár húszéves folyamat volt, a végén lelki mélyponttal, szenvedéssel. A dizájnerdrogok használóinál ez nincs meg, a szervezet nagy fokú leromlása már egy-két év után bekövetkezik, nem bírják tovább. Vese-, máj- és csontvelő-károsodást is látunk, viszont, mivel fiatalok, a szervezetük gyorsan regenerálódik. Nem érett személyiségek, boldog szerhasználat után érkeznek  – magyarázza Olasz Anna. A terápia ezért sokkal kevésbé lehet eredményes az ő esetükben.

Gyengének gondolják

Az addiktológus szerint sokan ugranak be annak, hogy ezek a szerek legálisak, örülnek, hogy nem lesz bajuk a rendőrséggel, azt hiszik, az új pszichoaktív szerek nem is olyan erősek, és megzavarja őket az is, hogy bioként tüntetik fel ezeket.

Komoly érvet jelent a könnyű beszerezhetőség és az olcsó ár, ám olyan hatások járnak ezekkel a szerekkel, amelyekre nem számítanak. Már egy-két napi használat is pszichotikus állapotokat okozhat. Olasz Anna becslése szerint az addiktológiai ellátásban kezelt használók akár 70-80 százalékánál előfordult már drog indukálta paranoid vagy pszichotikus állapot.

– Erős sóvárgást csinálnak ezek a szerek, ütnek annál is, aki már hozzá van szokva a kábítószerhez. Egy hétvége alatt 15 kilót fogynak, csak akkor hagyják abba az abuzálást a használók, amikor már nem tudnak felkelni – mondja az addiktológus, aki egy drogambulancián is dolgozik, ahol a metadon-fenntartó kezelésben részt vevőknél is előfordul a dizájnerdrog-használat, mivel a tesztek nem tudják kimutatni ezeket a szereket.

A leszokás után erős megvonási tünetek következnek, és gyakori a visszaesés.

Könnyű beszerezni

Néhány kattintással bárki rendelhet herbált, a weboldalakon persze füstölőként vagy fürdősóként szerepeltetik a szereket, van, ahol kertészeti felhasználásra hivatkoznak, de akad olyan webshop is, amely kiemeli, hogy termékek megfelelnek a 2015-ös jogszabályoknak.

Virágnyelven leírt használati útmutatók mellett másnapi házhoz szállítást hirdetnek a kereskedők.

A beszerzési helyek egyébként is ismertek, vannak olyan utcák, ahol biztosan lehet ilyesmit venni.

Már ötszáz forintért „tropára szívhatja” magát valaki ilyen szintetikus kannabinoiddal – Olasz Anna szerint.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu