Nő a transzplantációk száma

Tavaly 497 szervátültetést végeztek Magyarországon: nőtt a vese- és a máj-
átültetések száma, és tavaly végezték az első tüdőátültetést is az országban.
Tavaly hazánkban összesen 497 szervátültetést végeztek el. Ebből 457 átültetendő szerv elhunyt donortól,  40 élő donortól származott (utóbbi esetek veseátültetések voltak). A magyar szervdonációt az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) koordinálja. A szervezet közölte: 2014–2015-ben jelentősen, közel 44 százalékkal több szervátültetést végeztek, mint 2012–2013-ban.
 

2015-ben az Eurotransplantból 705 szervfelajánlás érkezett magyar beteg részére, míg Magyarország 696 donorszervet ajánlott fel. 73 vese, 20 máj és kilenc szív beültetése történt meg Magyarországon tavaly Eurotransplant-szervből.

Bécs is besegít

A máj- és vesetranszplantációk száma növekedett leginkább az elmúlt évben. A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján 89 májátültetést végeztek, amely majdnem 19 százalékos növekedést jelent 2014-hez képest, míg a veseátültetések száma 26 százalékkal emelkedett. A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 63 vesetranszplantációt végeztek. Tavaly történt az első tüdőátültetés is Magyarországon, a budapesti Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikáján. Emellett 21 magyar kapott új tüdőt Bécsben.Jelenleg négy egyetemi központban érhető el vesetranszplantáció, mindegyik központban élő donoros átültetéseket is végeznek. Egy felnőtt- és egy gyermek-szívtranszplantációs központ van, két helyen végeznek kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést, egy központban pedig májátültetés történik, és tavaly óta elérhető a tüdőátültetés is. Jelenleg hazánkban nem végeznek vékonybél-átültetést; az Eurotransplant nyolc tagállamában és az EU-ban is ritka ez a transzplantációs program.
 

Tavaly 497 átültetés történt, ebből 84 esetben érkezett a donorszerv légi úton.


A hazai potenciális donorokat a magyar kórházak intenzív osztályai jelentik. A donációs folyamat kezdeményezése jelentősen javult az elmúlt két évben, ami részben összefügg az OVSZ által létrehozott és működtetett kórházi koordinátori hálózattal. Hazánk Eurotransplant-csatlakozásával minden alkalmas donorszervet átültetnek, így egy életmentő szerv sem veszhet el alkalmas befogadó hiányában. Az akut betegek időben szervhez jutnak, az érzékenyebb immunrendszerű, ezért az új szerv befogadására kevésbé hajlamos betegek szervhez jutási esélyei javultak, és a gyermekdonorok szervei sem vesznek el, hanem más gyermekek életét menthetik meg.

Sokan évekig várnak

Tavaly 355 magyar szervet é 102 más Eurotransplant-tagállamból származó szervet ültettek át itthon, tehát a transzplantációk 22,31 százalékában segített a magyar várólistán lévő betegeknek az Eurotransplant. Tavaly 563 szervet távolítottak el magyar donorból, és ezek 63 százalékát Magyarországon használták fel.
Minden beteg, aki szervátültetés előtt áll Magyarországon, aktív várólistán van. A tavaly szervátültetésen átesett betegeknél az átlagos várakozási idő májtranszplantáció esetén 0,95 év, kombinált vese- és hasnyálmirigy-transzplantáció esetén 1,86 év, vesetranszplantáció esetén 3,55 év, szívtranszplantációnál pedig 0,44 év volt.

Hallgatás, beleegyezés

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján hasi szervek transzplantációját végzik, tehát vese-, hasnyálmirigy- és májátültetéseket. Tavaly összesen 263 ilyen beavatkozás történt az intézetben.

– Tavaly vesetranszplantációból volt legtöbb a klinikán. 167 műtétet végeztünk, melyből 20 esetben volt élő donoros felajánlás, 11 esetben pedig gyermekek kaptak szervet. 2015-ben 89 májtranszplantációt végeztünk, ebből 6 esetben gyermek kapott szervet – tudtuk meg Máthé Zoltán transzplantációs sebésztől, a klinika igazgatójától.A műtéteket 80-85 százalékban hazai donortól felajánlott szervekkel végzik, a többi esetben a szerv az Eurotransplanton keresztül érkezik: elsősorban sürgős esetben és gyermekeknél. A kapott szervekért cserébe itthonról is küldenek szerveket az Eurotransplant országainak.

A klinika igazgatója elmondta, hogy hazánkban a feltételezett beleegyezés elvén működik a donáció: ha valaki életében nem tiltakozott, hogy szerveit átültetésre használják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe. – A 18 év alatti gyermekek esetében ehhez szülői beleegyezés is szükséges – tette hozzá –, felnőtt donoroknál a kezelőosztály tájékoztatja a hozzátartozókat.

Eurotransplant

Nyolc ország között szervezi ez a nonprofit alapítványként működő szervezet a donorszervek mozgását. Jelenleg Hollandia, Belgium, Luxemburg, Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovénia és Horvátország a tagja, az alapítvány központja a hollandiai Leidenben van.

További két hasonló szervezet is működik Európában, az egyik a skandináv, a másik a balti államok között. 

Kiből lehet donor?

Hazánkban a hatályos jogszabályok és az orvosi gyakorlat szerint a halottól történő donáció (kadáver donor) még működő szívű, de agyhalottakból lehetséges.

Élő személy is lehet donor. Élő személy páros szervet vagy olyan szerv részletét adományozhatja, melynek eltávolítása esetén a szerv jelentősebb funkciókiesés nélkül működik tovább. Ilyen a vese, a máj vagy a tüdő. Szervet cselekvőképes, élő donor akkor adományozhat, ha a befogadó a testvére, egyenes ági rokona, illetve ha bizonyíthatóan szoros érzelmi kapcsolatban állnak egymással.

 A feltételezett beleegyezés elve alapján lehet valaki donor, tehát ha életében nem tiltakozott, hogy szerveit halála esetén szervátültetési célokra felhasználják, akkor feltételezhető, hogy beleegyezik ebbe. Ha azonban a család tiltakozik, a műtétet az orvosok nem végzik el.

A pozitív beleegyezés elve, vagyis a donor életében tett beleegyező nyilakozata számít az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Németországban, Hollandiában, Svájcban, Új-Zélandon, Ausztráliában, Japánban, Dél-Koreában, Thaiföldön, Írországban, valamint Latin-Amerika és az arab országok többségében.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu