Újra belendülnek a tiltakozó orvosok

Újabb nyílt levelet tesz közzé szerdán az az orvoscsoport, amely tavaly decemberben a hálapénzzel kapcsolatban lett országosan ismert. Szerintük az egészségügyben annyira rosszak a körülmények, hogy több ember hal meg ott szerzett fertőzésben, mint autóbalesetben.
Az „1001 orvos hálapénz nélkül” nevet viselő csoport állásfoglalásának első változata már most elérhető a csoport oldalán

Az orvosok decemberben az egészségügy személyi és tárgyi feltételeinek hiánya miatt kialakult, a betegek biztonságát veszélyeztető helyzetre igyekeztek felhívni a figyelmet. Három kérdést tettek fel a kormánynak és azt írták, az ellátórendszer az összecsuklás előtt áll.

Most azt írják, hogy az egyre jobban elharapózó kórházi bakteriális fertőzések következményeként évente jóval többen veszítik életüket, mint közlekedési balesetben.

Katasztrofális állapotokat festenek a kórházakról, amelyek állapotáról, és a súlyos bakteriális fertőzések elharapózásáról nemrég lesújtó adatok szivárogtak ki. Mint írják, „vannak kórházak, ahol a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás.”
 

„Kiégett, megalázott dolgozók tehetetlenül nézik, ahogy a vakszerencse a betegeik között válogat, írták az orvosok.”


Az orvosok öt pontba összefoglalt felhívást intéztek a kormányhoz:
 
• Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!

• Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.

• A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!

• Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!

• Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézményekteljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

Az államtitkár bizakodik, állítólag fideszesek is aggódnak

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár szerint március végére, április elejére születhetnek meg azok a jogszabályok, amelyek segítik, hogy jobb, biztonságosabb legyen az egészségügy. Az államtitkár elképzelései az egészségügy átalakításáról, a kórházi kancellárok szervező/irányító feladatáról, részletesen a nol.hu interjújában olvashatók.

A 24.hu hétfőn azt írta, hogy fideszes politikusok név nélkül ugyan, de kifejezték aggodalmukat az egészségügy állapota miatt. „Orbán Viktor azt hiszi, hogy van elég pénz az egészségügyben, csak valakik menet közben kilopják belőle.” „Hajszálra vagyunk attól, hogy halálgyárakká váljanak a kórházaink.” - idézett a portál.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu