A meddőség oka: endometriózis

Döntően a fiatal, termékeny életkorban lévő nőket érinti.
Az endometriózis egy komplex ösztrogénfüggő autoimmun nőgyógyászati kórkép, a méh belsejét képző nyálkahártya méhen kívüli elhelyezkedését és fennmaradását jelenti. Az endometriózis okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, húgyhólyagot, húgyvezetéket, májat, vesét, tüdőt és a bélrendszert is. 

A betegséget már egészen fiatal lányoknál (akár 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták.
 

Világszerte 70 millió, Magyarországon több mint 200.000 nőt érint ez a betegség.


A meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség áll a teherbe esés sikertelenségének hátterében, a betegség kialakulásának okát még nem ismeri az orvostudomány. Leggyakoribb tünete az erős görcsökkel járó kismedencei fájdalom, amely nemcsak a menstruáció idején, de a ciklus közepén is jelentkezhet. A méhből rendellenesen „elvándorolt” méhnyálkahártya-szigetek azonban más jellegű panaszokat is okozhatnak, például haspuffadást, vizelet-visszatartási problémákat.

A gond abból adódik, hogy ezek a szövetek hormonálisan épp úgy viselkednek, mint a méh üregében lévő nyálkahártya, vagyis a ciklusnak megfelelően megduzzadnak, s vérzés kíséretében leválnak. Azonban, ha alkalmatlan helyen vannak, hegeket, összenövéseket okoznak, ami nemcsak fájdalmakkal járhat, de az említett meddőségnek is okozója lehet. Az endometriózisban szenvedő nők egy része gyógyszeres terápiával kezelhető, illetve az úgynevezett paramedicinális terápiákkal (például speciális, glutén- és tejcukorszegény étrenddel és a mozgással egybekötött életmód-változtatással) is jó eredményeket lehet elérni, de sokaknál a teherbe esés lehet a hosszú távú megoldás titka. 

„Az endometriózissal küzdő nők a tüneteik okán kiesnek a munkából, az életminőségük jelentősen romlik, amennyiben nem diagnosztizálják időben a betegséget, vagy nem kapnak megfelelő kezelést.” (Salamon Adrienn, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke)

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány fontosnak tartja, hogy szakértőkkel karöltve nyújtson segítséget az endometriózissal küzdő nők számára, s hogy felhívja a figyelmet a betegségre. Ezért az endometriózis világnapjára, március 19-re meghirdetett egy kampányt: „Elég a hallgatásból! Törjük meg a csendet!” címmel a Facebookon kérnek támogatást az érintettektől, illetve azoktól, akik mellett élnek ilyen betegséggel küzdő nők.      

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu