A passzív dohányzásnál is károsabb a szálló por

A szálló por magas koncentrációja miatt a fővárosban és az ország északkeleti részén egészségtelennek minősítette a levegőt az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) tegnap.
Budapesten, Miskolcon, Putnokon és Kazincbarcikán a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75–100 mikrogramm. Négy további település – Oszlár, Sajószentpéter, Esztergom és Pécs – levegőjének minőségét a kifogásolt kategóriába sorolta az intézet.

– Az év nagy részében ezek a szennyező anyagok felkeverednek a magasabb légrétegekbe. Az elmúlt napokban azonban szélcsend volt, a talaj közelében megrekedt egy hideg légtömeg, mely gátolja a szennyeződés felhígulását – mondta lapunknak Lenkei Péter.

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője szerint a kedvezőtlen meteorológiai viszonyokhoz hozzáadódik a fűtési szezon kezdete, illetve az avarégetés is. Az előrejelzések szerint egy mediterrán ciklon hatására szerdán lehet szelesebb idő, így ekkor lehet javulásra számítani.  

Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el, elfogadhatót, kifogásolhatót, egészségtelent és veszélyest. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az Egészségügyi Világszervezet rákkutatási ügynöksége a szabadtéri szennyezett levegőt már a passzív dohányzásnál is jelentősebb környezeti rákkeltő tényezőként tartja nyilván. Azokban a városokban, ahol több mint 200 ezren laknak, illetve minden olyan településen, ahol a légszennyezettség az egészségügyi határértéket a mért napok 30 százalékában meghaladja, vagy fennáll a riasztási küszöbérték túllépésének veszélye, szmogriadótervet kell készíteni. Ezek alapján negyven hazai önkormányzatnak volt ilyen kötelezettsége, és a szmogriadótervek el is készültek.

Ezek tartalmát, az egyes intézkedéseket mindig az adott települések vezetői határozzák meg. Idén nyáron azonban a Kúria megsemmisítette a miskolci szmogrendeletet, mert többek között a kormányrendeletnél szélesebb körben engedte meg egyes jármű-csoportok közlekedését a riadó alatt. Budapesten viszont igen szigorúnak tekinthető a rendelet, a megelőző intézkedések között tiltották meg például az avarégetést.
 

Ez a szálló por

A levegőben előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskék, melyek élettartama néhány perctől akár több hónapig terjedhet.

• Összetételük nehezen meghatározható, a részecskékre ugyanis rátapadnak egyéb szennyezők, például a nehézfémek vagy az azbeszt.
• Az egészségre gyakorolt hatásuk függ a méretüktől: a nagyobb méretű szemcsék megakadnak az orrunkban, míg az egészen kicsik lejutnak a tüdő mélyére.
• Ha sokáig kénytelen szennyezett levegőben élni valaki, kialakulhat krónikus hörghurut, hörgőtágulat is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu