Ügyeljünk sokkal jobban internetes jelszavainkra

A Google szakértői azt tapasztalják, nem vagyunk elég óvatosak a világhálón.
Az online zaklatásra, a gyermekpornográfiára és az egyéb káros és illegális internetes tartalmakra igyekeznek felhívni a fiatalok és felnőttek figyelmét a szakemberek ma, a Safer Internet Day (SID, a biztonságosabb internet napja) alkalmából. Az eseményt, amelyhez idén száznál is több ország csatlakozik, immár 12. alkalommal rendezik meg.

Az SID elsősorban a gyerekeknek szól, legfontosabb célja az ő felvilágosításuk és tudatosabbá tételük. A szakemberek szerint azonban az átlagos felnőtt felhasználókra is ráfér az edukáció, ha online biztonságról van szó. Így látják ezt azok a szakértők is, akik a múlt héten a Google müncheni irodája adatvédelmi és biztonsági csoportjának munkáját mutatták be az újságíróknak.

Nincs veszélyérzet

A Google-nál azt tapasztalják, hogy a legtöbb felhasználót kevéssé foglalkoztatja, mekkora biztonságban vannak az adatai. Megerősíti ezt az Eurobarometer felmérése, amely azt mutatja, hogy az internetezők 20 százalékának fogalma sincsen arról, hol módosíthatja az általa használt online szolgáltatásokban az adatvédelmi beállításokat.Pedig ez rendkívül fontos kérdés, hiszen nem mindegy, hogy mit bízunk rá a szolgáltatókra, és mire engedjük felhasználni az átengedett információkat. – A felhasználóink megbíznak bennünk akkor, amikor megosztják velünk az adataikat, ezért alapelvünk, hogy nyíltan elmondjuk, mit teszünk azokkal. Emellett arra is lehetőséget adunk nekik, hogy meghatározzák, milyen típusú információkat gyűjthetünk és használhatunk fel, hogy hatékonyabbá tegyük a szolgáltatásainkat – magyarázták a szakértők.

Érdemes regisztrálni

Az internetezők többsége, függetlenül attól, hogy regisztrál-e valamelyikre, használja a Google különféle termékeit. A cég éppen ezért a nem bejelentkezett felhasználóknak is lehetőséget ad arra, hogy módosítsanak bizonyos adatvédelmi beállításokat az éppen használt eszközükön.
 

Az amerikai internetezők felhasználói fiókjai az esetek 76 százalékában gyenge, ellopott vagy többször használt jelszavak miatt váltak sérülékennyé 2013-ban.


Sokkal több beállítást kontrollálhatnak az úgynevezett „saját fiók oldalukon” azok, akik regisztrálnak, bejelentkeznek az adott szolgáltatásba. Ezen a felületen módosíthatják a többi között a személyes adataikat, férhetnek hozzá a keresési, böngészési és helyelőzményeikhez, valamint a hirdetésbeállításokhoz, ahol érdeklődési köreikhez szabhatják a később a Google szolgáltatásaiban megjelenő reklámokat. A cég mérnökei tavaly létrehoztak egy „adatvédelmi áttekintés” nevű eszközt is, amely végigvezeti a felhasználót a legfontosabb beállításokon, így egyszerűbbé teszi azok felügyeletét. Azt javasolják, hogy ezt a felülvizsgálatot legalább évente egyszer mindenki végezze el.

Gyakori hibák

Könnyű belátni, hogy az erős jelszavak rendkívüli jelentőségűek az online létben. Mégis gyakori hiba, hogy az internetezők több szolgáltatáshoz is ugyanazt adják meg, így ha ahhoz rossz szándékú felhasználó fér hozzá, könnyen nagy bajt okozhat. Például, ha azonos karaktersort pötyögünk be a fő postafiókunkba és valamelyik online áruházba történő belépéskor, s esetleg az e-mailjeink között őrizzük a netbankos bejelentkezéshez szükséges információkat. Ugyancsak problémás, hogy sokan végtelenül egyszerű, könnyen kitalálható jelszavakat használnak.

A Google szakemberei éppen ezért azt javasolják a felhasználóknak, hogy a legfontosabb szolgáltatásokhoz válasszanak különböző, nehezen megfejthető jelszót. Például egy könnyen megjegyezhető mondat vagy egy dalszöveg szavainak kezdőbetűit, amelyek között akadnak kis- és nagybetűk, számok, illetve speciális karakterek is. Fontos a fiók-helyreállítási lehetőségek karbantartása is, arra az esetre, ha elfelejtenék, milyen karaktereket válogattak össze.

Akiknek igazán fontos a biztonság, azok számára hasznos lehet a kétszintű bejelentkezési megoldás. Ennek során ugyanis nem csupán a jelszót, hanem egy, a Google által a felhasználó telefonjára érkező másik, hatjegyű kódot is meg kell adni.

Bármikor támadás érhet minket az interneten

Andreas Tuerk, a Google müncheni adatvédelmi és biztonsági csoportjának termék-menedzsere

Az átlagfelhasználó mennyire tudatos, ha online biztonságról van szó?
– A többségükre nem jellemző, nem törődnek eleget a felhasználói fiókjaikkal. Ott vannak például a szüleim. Nem foglalkoztatják őket a biztonsági kérdések, egyszerűen csak használják a számítógépet úgy, ahogy beállítottam nekik. Éppen ezért dolgozunk a biztonsági szolgáltatásainkon, és időről időre felhívjuk a figyelmet a veszélyekre. Az interneten bármikor támadás érheti a felhasználókat, ellophatják például az e-mail- fiókjuk bejelentkezési adatait, attól kezdve pedig mindenféle problémának ki vannak téve.

A Safer Internet Day leginkább a gyerekekről szól. Hogyan védjék meg őket a szülők?
– A gyerekeket szinte egyáltalán nem foglalkoztatja a biztonság, ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, hogy mit csinálnak a neten. A felügyelt fiók beállítása hasznos lehet a számítógépen és az okostelefonon is, annak érdekében, hogy a gyerek ne tudjon bármit megnyitni, letölteni, telepíteni. Sőt, ha igazán kicsikről van szó, az a legjobb, ha ott ülünk mellettük, amíg interneteznek. Elég, ha rákattintanak egy linkre, és máris káros tartalmakat érhetnek el. Az Egyesült Államokban már működik YouTube gyerekeknek, amely szűrt tartalmat kínál. Az efféle oldalakat bátran használhatják a kicsik, de ha a nyílt weben böngésznek, azt javaslom, hogy figyeljen oda rájuk valaki.

Rendkívül fontos kérdés, hogy a szolgáltatók milyen információkat, adatokat gyűjtenek rólunk, és mi történik ezekkel. A Google-nél ez hogyan működik?
– Olyan alapvető információkat gyűjtünk, mint a keresési találatok, a tartózkodásihely-adatok, a megnézett hirdetések, a Google-fiókba regisztrálók által megadott alapvető információk, felvett névjegyek. Mindennek az a célja, hogy a szolgáltatásainkat gyorsabbá, okosabbá és hasznosabbá tegyük, így pontosabb keresési találatokat és naprakész közlekedési információkat biztosítsunk. Ugyanakkor számos eszközt adunk a felhasználók kezébe, amelyekkel irányíthatják, hogy milyen adattípusokat gyűjtsünk, illetve használjunk fel. Ha a felhasználó úgy dönt, hogy eltávolítja a Google-fiókját, azzal minden saját, mentett adatát törli a szervereinkről. A tevékenységéről bizonyos információkat egy ideig még tárolunk – mert hasznosak például a spamek elleni védekezésben –, de ezek nem kapcsolódnak a személyes fiókjához.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu