Magyar gasztronómia Párizsban

Híres magyar konyha, borok – tényleg annyira ismert, elismert külföldön, amennyire mi gondoljuk? A gasztronómia fellegvárában jártunk utána.

Párizsi magyar étterem

Ha valaki Párizsban magyar ízekre vágyik, korlátozott mértékben ugyan, de megtalálja számítását. A francia létezik egy magyar étterem, a „Le Paprika”, van egy magyar „hely”, a Beashka, és alternatív megoldások is akadnak.

Az étterem a frekventált Montmartre tövében csábítgat napsütötte teraszával. Kívülről csak a név és a kiírás – „magyar–francia konyha” –, valamint egy parkoló Trabant lehet árulkodó, a jellegzetes magyaros motívumokkal csak bent találkozhatunk. A magyar festmények reprói alatt egy falnak támasztott nagybőgő emlékeztet a 2005-ig esténként itt zenélő roma muzsikusokra. A családi vendéglőt ma két generáció tagjai viszik.

Az alapító mindig jelen van, felesége a konyhai munkákat felügyeli, míg fiuk és lányuk a mindennapi teendőket irányítja és végzi. A törzsvendégek között találni kávézó diákokat, montmartre-i művészeket, a negyedben dolgozó üzletembereket, politikusokat, értelmiségieket, emigránsokat és magyar származású fiatalokat egyaránt, de kanadai és ausztrál visszatérő látogatók is akadnak.

Az ételek minőségi alapanyagokból, házilag készülnek, a hagyományos recepteket saját, modernizált ötletekkel bolondítják. A francia közönség gyakran meglepődik, hogy a várt, egyszerű, nehéz ételek helyett gazdag, változatos hozzávalókkal – vadakkal, édesvízi halakkal – dolgozó, kifinomult konyhával találkozik.Népszerű a hortobágyi palacsinta, a libamáj, a jó bor, a körte és a barackpálinka, a rétes, a Gundel-palacsinta. Itt a lángost gombóc formában, aperitívhez kínálják.

Mák és túró

A Franciaországban kevéssé ismert és nehezen beszerezhető két alapanyag, a mák és a túró megosztja a francia ízlést. A mák túl idegen íz, a körözöttet viszont előszeretettel fogyasztják vendégeik.  

Bár mára a Le Paprika az egyetlen magyar étterem Párizsban, történelmileg fontos szerepet töltött be a néhány éve bezárt „Petit Budapest” és még inkább egy kultikus hely, a Suba házaspár fűszeresüzlete. Ez a bolt egyben a párizsi magyarság találkozóhelyeként is működött fél évszázadon át, egészen a tulajdonos haláláig.A legfrissebb magyar „hely” tíz hónapja nyílt a város szívében, közel a Pompidou Központhoz.

A Beashka egyfajta – a gasztronómiát is felölelő – híd Párizs és a magyar, közép-európai kultúra között. Az új vállalkozás beindításakor az alapító szerint az engedélyek beszerzése egyszerűbb volt a hazainál, vannak jó beszállítói – például a Magyar Bortársaság – is, de a helyiség bérlete igen drága, és a vendéget is nehéz először becsábítani.

A remekül eltalált, pesti polgári lakást idéző miliő barátságos, s mint a tulajdonos megfogalmazta, „előbb az étellel és itallal szólítja meg a franciákat, majd jöhet Kosztolányi”: koncertekkel, kiállításokkal, irodalmi rendezvényekkel színezik a napi kulináris kínálatot.Bár fűszerboltként indult, hamar kiderült, hogy önmagában ez nem elég. Így május óta egy séf által franciásított magyar ételeket is kínálnak, sikerrel. Itt a gulyás mellett jól fogynak az újraértelmezett rétesek is, mint a paprikás csirkével töltött vagy a körözöttes-baconos, valamint a jó magyar borok. Ez utóbbi nagy szó, mert a jó francia vörösbor olcsóbb, mint a hasonló minőségű magyar.
Vendégkörük nagy része környékbeli párizsiakból áll, kevés közöttük a magyar.

Rotyogó gulyás „otthoniasan”

Ha valaki nem vendéglátóhelyen szeretne jót enni, előbb-utóbb akad egy magyar, aki főz egy autentikus pörköltet.

A közel húsz éve Franciaországban élő, népzenével foglalkozó Kati például gyakran teszi. Amikor kulturális egyesületével eseményekre hívják, a magyar gasztronómiával is megismerteti a résztvevőket. Ő úgy látja, még a kalóriaérzékeny franciák is szívesen fogyasztják a vékony tésztájú rétest, a töltött káposztát és paprikát, a tokajit.A rendezvényeken rotyogó gulyás illata is mindig megteszi a hatását. Jómaga szinte minden alapanyagot megtalál helyben, csak tudni kell, melyik török üzletben kapható TV-paprika, és miből a legjobb a házi túró.

Levest ritkábban kínál vendégeinek. Úgy véli, a franciák nem szeretik a zsírosabb falatokat, a mákos étkeket. A francia–magyar ízvilág összekötésére pedig emblematikus példa lehetett az a jelenet, amikor Kati és magyar zenész barátai Párizsban a hazai ajándék kolozsvári szalonnát majszolták – friss baguette-tel és dijoni mustárral.

Kultikus hely – Le Paprika

•    Tulajdonosa, Csekő László 8 évesen a legfiatalabb ’56-os emigráns volt. Így egy neves iskola támogatásával filozófiát tanult, majd tanított kilenc évig.
•    30 éve lengyel származású feleségével nyitotta meg első vendéglőjét, mely 18 éve működik mai helyén.
•    Itt található: Le Paprika, 28 avenue Trudaine 75009 Paris, www.le-paprika.com

Újdonság: Bea’shka

•    Tulajdonosa, Bér Beatrix a kommunikáció és rendezvényszervezés területéről érkezett a vendéglátás világába, melyben első tapasztalatait még a budapesti Vian kávézóban szerezte.
•    Itt található: Beashka, 42 rue Chapon 75003 Paris, www.beashka.com

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu