Piqniq: az étel közösségteremtő ereje

A legjobb ételmegosztó platformot igyekeznek létrehozni, és ezt százmilliós felhasználói körhöz szeretnék eljuttatni a Piqniq alapítói-fejlesztői.
Annyi minden megosztására létezik manapság applikáció. Önök miért éppen az ételt választották?
Szilágyi Mihály: – Az ötlet alapja harmadik alapítótársunktól, Tamástól származik, akit régóta foglalkoztatott, hogyan lehetne bekukucskálni mások konyhájába. Mindannyian megértettük, hogy nem a konkrét ötlet számít, hanem az, hogy a csapat meddig tudja eljuttatni. Az étel ráadásul mindig hálás téma. Mi ugyan nem vagyunk szakmabeliek – én 35 évesen, agglegényként konyhatündérnek sem vagyok nevezhető –, de ez még jó is. Nem cipelünk elvárásokat.

Török János: – Olyan applikációt szeretnénk létrehozni, amit a hétköznapi emberek is szívesen használnak, nem csak a „foodie-k”. A főzésben, étkezésben mindannyian fejlődni szerettünk volna. Azt is megértettük, hogy a témának hatalmas közösségépítő ereje van. E kettő pedig izgalmas lehetőségnek tűnt.

Mit tud a Piqniq?
Sz. M.: – Jelenlegi formájában arra képes, hogy ledöntse az ismerősök konyháinak falait. Az egymást követő barátok vagy virtuális ismerősök, akikkel éppen az applikáción keresztül ismerkednek meg, megmutathatják egymásnak, mit esznek. Egyelőre ételfotók és receptek megosztásáról van szó, ami abban segíthet, hogy a felhasználók jobb, szebb, egészségesebb ételeket egyenek. A későbbiekben  szeretnénk a megosztást a szó hagyományos értelmében is lehetővé tenni: azt, hogy a Piqniq-használók valóban felajánlhassák a frissen készített ételeik egy részét a többieknek, vagy akár cserét kezdeményezhessenek a közelben lakókkal.

T. J.: – Azért fontos hangsúlyoznunk, hogy az applikáció a barátokra épül, mert ők általában ugyanarról a piacról vásárolnak, ugyanabban a kulturális közegben élnek, így amit az egyikük el tud készíteni, azt nagy valószínűséggel a másik is képes megfőzni. Míg ha az ember az interneten keresgél receptek után, könnyen belefuthat olyan fogásokba, amelyek elkészítéséhez különleges alapanyagokat kell beszereznie, vagy ismeretlen technikákat kell alkalmaznia. Ezt nem mindenki szeretné.

Akadnak már olyan felhasználók, akik az app használata nyomán csereberéltek ételt?
Sz. M.: – Az applikáción keresztül erre még nincs lehetőség, de jutottak már el hozzánk sztorik arról, hogy a Piqniq az étel megosztására inspirálta a felhasználói közösség néhány tagját.

T. J.: – Egyelőre inkább arról van szó, hogy a piqniqesek ötleteket merítenek egymástól azzal kapcsolatban, hogy mit vagy hogyan készítsenek el. Egyre többen törekednek arra is, hogy az étel, amelynek a fotóját megosztják, szépen tálalt legyen, hiszen minél több elismerést szeretnének bezsebelni.

Hol tart most a fejlesztés, hogyan tovább?
Sz. M.: – Az applikáció jelenleg iPhone-on fut, és mivel egyelőre azon dolgozunk, hogy pontosan belőjük, mit kell tudnia, a további okoseszközös platformra csak később adaptáljuk majd. Augusztus közepén a csapat fele átköltözik San Franciscóba, hogy az amerikai piacon is gyökeret ereszthessen a Piqniq. Ha minden a tervek szerint halad, a jövő év elejére az egyéb telefonos operációs rendszereken is használható lesz az alkalmazás.

Kiss Tamás (k.), Török János (b.) és Szilágyi Mihály (j.) azt vallja, hogy az étel közelebb hozza egymáshoz az embereket. Applikációjuk segítségével a jövőben nem csupán az ételeikről készült fotókat, de magukat a fogásokat is megoszthatják majd egymással az emberek.

 

NÉVJEGY

A Piqniq teamet a három alapító, Kiss Tamás, Török János és Szilágyi Mihály, programozójuk, Jáger Tamás, és dizájnerük, Buzás Aliz alkotja. Tanácsadójuk Árvai Péter, a Prezi.com (prezentációs szoftver) ügyvezetője.

Az alkalmazást már 2600-an használják világszerte. Az első változat tavaly jelent meg, egyelőre csak iOS alatt fut. Aki számára ez nem elérhető, a Facebookon is csatlakozhat a közösséghez.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu