Készül a szennyezett területek térképe

A Greenpeace az Illatos úti vegyi üzem esete után számos bejelentést kapott.
Több mint kétezer tonnányi veszélyes hulladékot szállítottak el a budapesti Illatos útról – számolt be Tarnai Richárd kormánymegbízott az egykori üzem területének megtisztításáról a hónap elején. Az anyagmennyiség nagyobb részét ekkori tájékoztatása szerint meg is semmisítették már, Dorog, Győr és Tiszaújváros veszélyeshulladék-égetőiben váltak füstté az akár évtizedek óta hordókban álló anyagok.

Ez nem jelentheti ugyanakkor azt, hogy a környék lakói teljesen megnyugodhatnak, mivel a talaj és a talajvíz is nagymértékben szennyezett maradt, feltehetően nem csak a telep alatt.

– A legnagyobb, akut probléma a hordók jelenléte volt több ezer tonna veszélyes, valamint tűz- és robbanásveszélyes anyaggal – mondta el lapunknak Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője. – A talaj és a talajvíz problémája ugyanakkor fennmaradt. A benzol, a klórbenzol koncentrációja a határérték több százezerszerese a talajvízben, ami a kerítés határain túl is így van. Hogy milyen mélységig, arról nincsen adat. Az 1968-ban betiltott DDT (nagy hatású rovarméreg) a határérték több mint ötszázszorosában van a vegyiművek talajában, és ott volt az általunk a környékbeli lakásokban, házakban vett pormintákban is. Erről az anyagról megállapították, hogy négyszeresére emeli a nőknél a mellrák kockázatát abban az esetben, ha az anya volt érintve.Tarnai Richárd kormánymegbízott a mentesítés költségét 1,61 milliárd forintra becsülte, de a Greenpeace szerint ennek több mint hatszorosára is rúghat a teljes összeg.

Mindezért mihamarabb meg kell kezdeni a talaj és a talajvíz megtisztítását a szakember szerint. Ez most az adófizetők pénzéből történik, ezért olyan jogszabály készítését is sürgeti, amely garantálja, hogy a jövőben a károkozó fizessen.Megkérdeztük a szakértőtől, elképzelhetőnek tartja-e, hogy időzített bombaként ketyegő, hasonlóan szennyezett területekre bukkanjanak a közeljövőben. Simon Gergely szerint elszennyezett terület jó pár van, de ilyen mértékű szennyezésről nincs tudomása – bár hozzátette: azt sem sejthették, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park határában is van olyan szennyező telep, amely a parkot is veszélyezteti, s mégis erre derült fény. A további, elszennyezett, veszélyes hulladékkal terhelt területek közt Abasár környékét, a Fényes tanyát és egy Debrecen melletti, elhagyatott veszélyes hulladéktárolót is felsorolt.

– Sok bejelentést kapunk, ezeket igyekszünk feltérképezni, mivel átfogó képet szeretnénk kapni – mondta el. Az ezzel kapcsolatos munkát most kezdik meg, menet közben derül majd ki, mikorra készülhet el a térkép.

Káros anyagok

A benzol bizonyítottan karcinogén hatású anyag, főként leukémiát okozhat. Csökkenti a szervezet védekezőképességét, így nagyobb esélyt jelent a fertőzésekre, ha kitettek vagyunk az anyagnak.

A klórbenzol kevésbé veszélyes, mint a benzol, de hosszan tartó kitettség esetén a májra, vesére lehet hatással.

A DDT nemcsak rák­keltő anyag, de alkalmazása születési rendellenességekhez is vezethet a szernek kitett anyák esetén. A koraszülés kockázatát is növeli.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu