Világszerte hétezer város vett részt a Föld órája akcióban

A világ 178 országában mintegy 7000 város nevezetességei borultak sötétbe szombatról vasárnapra virradó éjjel egy-egy órára a Föld órája globális környezetvédelmi akció keretében, melyet idén immár 10. alkalommal hirdettek meg.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája kezdeményezése 2007-ben indult útjára Ausztráliából. Elsőként Ausztrália keleti parti nagyvárosaiban kapcsolták le a fényeket, Sydneyben többek közt a világhírű operaház és a Harbour Bridge díszkivilágítását.

Később sötétbe borult Ázsia több nevezetessége, például Tajvanon a Taipei 101 felhőkarcoló, a szöuli városháza üvegépülete és a Petronas-ikertornyok Kuala Lumpurban.

Ahogy esteledett, mindenütt helyi idő szerint 20 óra 3 perckor olyan világhírű építmények díszkivilágítását kapcsolták le, mint a Tadzs Mahal Indiában, a Burdzs Kalifa Dubajban, a Brandenburgi kapu Berlinben, az Eiffel-torony Párizsban és az athéni Akropolisz. A figyelemfelkeltő akció közép-európai idő szerint vasárnap reggel ért véget a Cook-szigeteken.


Az ausztrál Sydney belvárosa


Kombókép a Taipei 101 felhőkarcolóról

Moszkvában egy perces néma csenddel kezdődött a Föld órája a szombaton a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu repülőterén lezuhant utasszállító halálos áldozataira emlékezve, majd kihunytak a Kreml fényei, elsötétültek a város felhőkarcolói, múzeumai és pályaudvarai. Több orosz város követte Moszkva példáját.

Londonban sötétbe borultak a Parlament épületei, a London Eye, a BT Tower, az Uborka (Gherkin) nevű felhőkarcoló, valamint a Canary Wharf üzleti negyed.
Az Egyesült Államokban New York, Chicago és San Francisco is részt vett az akcióban, sőt még a csillogó Las Vegas néhány épülete is sötétbe borult.

Budapest díszkivilágítását szombaton 20.30-kor kapcsolták le, egy órára kihunytak a budai Vár, a Parlament, a Lánchíd, a Bazilika és a Müpa fényei.


A Lánchíd

A Föld órája kezdeményezéshez idén Magyarországról több nagyváros, köztük Debrecen, Nyiregyháza, Győr és Szolnok mellett Alsóörs, Bejcgyertyános, Bonyhád, Borsodnádasd, Gyöngyös, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kompolt, Magyarkanizsa, Mohács, Nagykovácsi, Nógrádsipek, Öskü, Sándorfalva, Siklós, Szentgotthárd, Újkígyós, Vértesboglár, Vértesszőlős jelezte csatlakozását.


A nyíregyházi római katolikus társszékesegyház

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu