Stagnált a forgalomba helyezett új autók száma

Az év első hat hónapjában 27 160 új személygépkocsi került forgalomba, 2,2%-kal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.
Júniusban 4975 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mindössze 0,4%-kal, 19 darabbal többet, mint egy évvel korábban – derült ki a DataHouse autópiaci adatszolgáltató adataiból.

A valóságos piaci folyamatok és az első félévi forgalomba helyezési darabszámok ismeretében a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) nem módosítja a 2013. év végére előre jelzett piaci prognózisát, így továbbra is azt gondolják, hogy éves összehasonlításban a 10% körüli emelkedés reális várakozás.

– A féléves adatok romlásában figyelembe kell venni, hogy tavaly év elején csökkent drasztikusan a regisztrációs adó mértéke – mondta Koncz Gábor, az Opel Magyarország ügyvezető igazgatója. Több száz, még 2011 végéről áthozott forgalomba helyezés miatt a tavalyi év eleji adatok viszonylag magasak voltak. Koncz szerint egyébként idén áprilistól több az érdeklődő a kereskedésekben, és lassú növekedést remélnek a személyautó-piacon.

Szerinte egyre nagyobb szerepet kap a hazai piacon a reexport. Tavaly a forgalomba helyezett, majd kivont autók aránya 9% körül volt, az idén az első fél évben ez már közel 14 százalékos. Koncz Gábor úgy véli, hogy a reexport torzítja a valós piaci képet.

A Dacia hazai vezérképviselete, a Renault Hungária a DataHouse adataira hivatkozva közölte, hogy az első fél évben a hazai piacon a magánvásárlók legkedveltebb márkája a Dacia volt 200 darabbal. A második helyen 190-nel az Opel, a harmadikon 154-gyel a Suzuki áll, utána Toyota (148), Renault (108) és Volkswagen (103) a sorrend.

Júniusban 847 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, ez 17,6%-kal elmarad a tavaly júniusban mérttől. A hathavi adatokat vizsgálva kisebb, 13,6%-os az elmaradás 2012-höz képest, az idén január–júniusban 4653 új kishaszonjármű állt forgalomba. A júniusban forgalomba helyezett 314 új nagyhaszon-jármű 37,2%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első hat hónapban 2035 nagy-haszonjármű került forgalomba, ami 3,3%-os csökkenés.

A forgalomba helyezett motorkerékpárok száma júniusban 230 volt, ez 2,5%-os csökkenés tavaly júniushoz képest. A féléves adatok viszont 5,8%-os emelkedést mutatnak.

Közös fellépés az illegális javítók ellen

Az autójavítás 70 százaléka illegálisan zajlik Magyarországon a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (GÉMOSZ) becslése szerint.

Az utóbbi években a márkakereskedők 60 százaléka, a legális autójavítóknak pedig több mint fele szűnt meg – mondta Gablini Gábor, a szövetség elnöke.

• Javítani kíván ezen a helyzeten a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely együttműködési megállapodást kötött a GÉMOSZ-szal a feketegazdaság felszámolása, az adóelkerülés visszaszorítása és a foglalkoztatás bővülése érdekében.

Czomba Sándor, a tárca foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint az állam olyan vállalkozási és jogszabályi környezetet alakít ki, amely korlátot állít az illegális autójavítóknak.

Ellenőrzéssel és bírságolással terelik a legális szféra felé az illegális autójavítókat.

Felkutatásukban számít az önkormányzatokra, és bevonja a társhatóságokat, az adóhatóságot és a fogyasztóvédelmet is.

Az illegális szféra az adók és járulékok nem fizetése miatt olcsóbb a legális javítóknál.

Közbiztonsági problémát is felvetnek az illegális javítók, mivel gyakran lopott autók alkatrészeiből végzik a javítást. Emellett nincs minősítésük a felhasznált olajoknak és alkatrészeknek sem.

Négy év alatt négyezer új munkavállalót alkalmaznak a GÉMOSZ tagjai, ha a megállapodás alapján a legális szféra bővül – közölte Gablini Gábor, a szövetség elnöke.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu