A Marsról származhat a földi élet

A Marson az élet kialakulása szempontjából a földinél kedvezőbb körülmények voltak.
Milliárd évekkel ezelőtt az élet a Marsról kerülhetett a Földre – hangzott el a Goldschmidt Találkozó nevű tudományos konferencián Firenzében. Az új elmélet arra épül, amit jelenleg a tudomány az élet kialakulásához elengedhetetlenül szükséges molekulák szerkezetéről tud. 

A kutatókat régóta foglalkoztatja, hogy atomokból hogyan alakulhatott ki az élő szervezetek három fő összetevője, a ribonukleinsav (RNS), a DNS és a proteinek. A genetikai anyagok molekulái ugyanis sokkal bonyolultabbak, mint azok a szénalapú szerves vegyületek, amelyek – a tudomány mai állása szerint – 3 milliárd évvel ezelőtt a Föld óceánjaiban léteztek. 

Az első genetikus anyag, amely létrejött, a kutatók szerint a ribonukleinsav lehetett. Ha azonban az akkor létező, kezdetleges földi szerves vegyületekhez energiát adunk – vagyis hőt vagy fényt – akkor nem RNS jön létre, hanem kátrány. 

A ribonukleinsav kialakulásához bizonyos ásványok kristályos felszíne szükséges, ezek azonban a földi óceánokban csak oldott formában létezhettek. Ezzel szemben a Marson bőven lehettek ilyen ásványok.

– Mindebből arra következtethetünk, hogy az élet a Marson alakulhatott ki, és meteorok szállították a Földre – mondta Steven Benner professzor. 

Az ötlet, hogy meteorok segítettek a Földre hozni az életet, nem új. Benner elmélete ugyanakkor új elemeket is tartalmaz. 

A professzor kutatásai szerint az RNS kialakulásához bór és molibdén szükséges. 

A tudomány mai állása szerint azonban ez a két ásvány vagy csak kis mennyiségben, vagy pedig nem megfelelő formában volt jelen 3 milliárd évvel ezelőtt a Földön.

– Csak az erősen oxidált molibdén képes befolyásolni az élet feltételeinek kialakulását. Ez a hárommilliárd évvel ezelőtti Földön azért nem volt lehetséges, mert akkoriban a felszínen nagyon kevés volt az oxigén, a Marson ellenben volt belőle elég. Ez az újabb bizonyíték pedig valószínűbbé teszi, hogy az élet marsi meteoritok felszínén érkezett, és nem a mi bolygónkon született meg – magyarázta Benner. 

A Curiosity 2012 augusztusa óta küldi haza a képeket és az adatokat a vörös bolygóról (Fotó: MTI)

Katt a képre a nagyobb fotóért!

 

Mars One – kolónia a vörös bolygón

Holnap lehet utoljára jelentkezni a Mars One projektbe, amely 2023-ban embert juttatna a bolygóra.

• Eddig 65 000 ember jelentkezett.
• Az egyetlen feltétel, hogy a jelentkező 18 év fölötti legyen.
• 2016-ban, még ember nélkül, mintegy 2 tonnányi készletet küldenének a Marsra. 
• 2018-ban egy Mars-járó keresné meg a legjobb helyet a kolóniának. 
• 2021-re a tervek szerint a kolónia minden összetevője a bolygón lenne.
• Még 2022-ben indulna az első ember a Marsra, és 2023-ban landolna.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu