Eddig ismeretlen dinoszauruszfajt találtak Thaiföldön

Egy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel egy 120 millió éves földrétegben Thaiföldön helyi és japán kutatók.
A japán Fukui prefektúra egyetemének pénteki közlése szerint a vélhetően hat méter magas dinoszauruszfaj az iguanodonok nemébe tartozik. A Sirindhorna khoratensis tudományos nevet kapta Szirindhorn thaiföldi hercegnő után.

A kutatók közösen végeztek vizsgálatokat a 2006 és 2012 között Thaiföld északkeleti részén feltárt koponyán, állkapcson, pofacsonton és más maradványokon. 

Az iguanodonok olyan növényevő dinoszauruszok, amelyek 120 millió éve éltek, kezdetben Európa és Észak-Amerikai területén, majd onnan terjedtek át Ázsiába.

Sibata Maszateru, az egyetem dinoszauruszkutató központjának vezetője elmondta, kora krétakorból származó iguanodonok maradványaira Japánban is bukkantak már. Az új lelet "igazán értékes, mivel rámutat arra, hogy az iguanodonok Ázsiában is kiterjedt területen éltek" - fejtette ki a szakértő.

A Shirindhorna khoratensis fosszíliái várhatóan január 30-tól lesznek láthatóak Fukui prefektúra dinoszauruszmúzeumában.
 

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu