Magyar expedíció indul az Andokba

A Föld legmagasabb tűzhányóját vizsgálják magyar geográfusok Dél-Amerikában.
A Földgömb–Atacama Expedíciók Magyar Száraz-Andok Kutatási Program keretében január 26-án indul 4 fős expedíció a Föld legmagasabb vulkánjára, a 6893 méter magas Ojos del Saladóra, az Andokba.

A geográfus Nagy Balázs vezette kutatás az örök fagy változását, a vízjelenlétet és a környezet átalakulását vizsgálja a Száraz-Andok szélsőséges időjárási körülményei között. Itt az eddig mért legerősebb szél meghaladta a 400 km/h-t, a nyári hőmérséklet is fagypont alatti, és a régióban csapadék sincs. Az expedíció a Földön egyedülálló klíma- és környezeti monitoring vizsgálat: a bolygó legmagasabban fekvő tómedencéit, a legmagasabban működő forró gőzfeltöréseket és a Föld legmagasabb sivatagi terepét is tudják itt kutatni.

A Puna de Atacama fennsíkból kiemelkedő Andok több magassági szintjén, 4200–6893 méterig 2012-ben már telepítettek azóta folyamatosan mérő berendezéseket, és a mostani úton is visznek magukkal műszereket a kutatók. Így a geográfiai, geofizikai, meteorológiai és mikrobiológiai adatok begyűjtésével olyan információkhoz jutnak a 2020-ig tervezett programban, melyek segítenek meghatározni a klímaváltozás mai helyi és térségi következményeit, és előrejelezni a rendkívül száraz és hideg környezetek átalakulását.

Háromdimenziós felszínmodelleket szeretnének készíteni drón segítségével, melyre hőkamerát, infrakamerát, légnyomás- és hőmérsékletmérőt is szerelnek. Ilyen magasságból korábban még nem készültek felvételek drón segítségével, a legmagasabb pont eddig 6000 méter volt.

A vezető geográfus mellett az expedíción részt vesz Heiling Zsolt terepi mérnök, a kutatás szervezője, Ignéczi Ádám geográfus és kollégánk, Kálló Péter fotográfus is.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu