Három percnyire van az emberiség a végső pusztulástól

Az Iránnal kötött nukleáris egyezmény és a párizsi klímacsúcson elért megállapodás miatt nem mozdult előre a Végítélet órájának (Doomsday Clock) mutatója, továbbra is három perccel éjfél előtt áll.
A Bulletin of Atomic Scientists (BAS) amerikai tudományos szaklap több mint hat évtizede évente állítja be az óra mutatóját, amely azt jelzi, milyen közel van az emberiség a végső pusztuláshoz. Az óra beállításáról egy atomtudósokból, köztük több Nobel-díjasból álló testület dönt.

Idén pozitív változásként értékelték a tavaly megkötött nemzetközi szerződést Irán nukleáris programjának korlátozásáról, és azt is bíztató jelnek vették, hogy Párizsban csaknem 200 ország vállalta károsanyag-kibocsátásának visszaszorítását a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Ezek a megállapodások "nagyszabású diplomáciai eredmények, azonban ezek is csak kisebb fénypontok a világot elborító sötétségben, amely tele van lehetséges katasztrófákkal" - fogalmaztak a Bulletin szerzői.

A Végítélet órájának mutatója továbbra is majdnem olyan közel áll a pusztulást jelző éjfélhez, mint az ötvenes években, a hidrogénbomba-kísérletek első napjaiban, amikor a tudósok szerint csak két percre voltunk az apokalipszistől.

Aggodalomra ad okot a fokozódó feszültség az Egyesült Államok és Oroszország között, az Ukrajnában és Szíriában zajló háborús konfliktus, és a Dél-kínai-tenger térségében kialakult helyzet. Az amerikai és orosz nukleáris fegyvermodernizációs program, továbbá a fejlődő kínai, pakisztáni, indiai és észak-koreai atomprogramok szintén aggasztóak.

Kattintson a képre a teljes méretért!


Bár a párizsi egyezmény pozitív lépés, 2015-ben - a mérések bevezetése óta a legmagasabbra - rekordmagasságba szökött a Föld hőmérséklete.

A Végítélet órájának mutatóját tavaly állították át 23 óra 57 percre, az azt megelőző évben még öt perce volt az emberiségnek, de aztán megnőtt az atomfenyegetés és a klímaváltozás miatt érzett aggodalom.

1991-ben, a hidegháború végén a chicagói Bulletin szerint még 17 percnyire volt a végítélet.

Doomsday Clock Announcement 2016 from www.thebulletin.org on Vimeo.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu