Munka a vulkán tetején

A magyar kutatók expedíciójának célja a felmelegedés következményeinek elemzése a Föld legmagasabban fekvő sivatagában és tundráján. A csapat tagja a Metropol fotóriportere is.
Az akklimatizáció lépéseit betartva a Földgömb Atacama Klímamonitoring Expedíció csapata még február 7-én elérte bázisát, az 5837 méteren fekvő Tejos-tábort. A mindig hideg, szeles helyszínen egy konténer is áll, a csapat e mellett sátrazik két héten át.

Az elmúlt 30 évben rusztikusan lecsupaszított fémépítmény jó a felszerelés tárolására és főzésre is. Azért van itt a konténer, mert még a 80-as években a chilei–argentin határzónában a hegynek csapódott egy kutatóhelikopter, és a megközelítéshez, roncselszállításhoz telepítették.

Most viszont kiváló kiindulóhelyszín, mivel 1000 méteres lejtővel éppen fölötte magasodik 6893 méterig az Ojos del Salado főcsúcsa.

A tábor közelében sikerült kiépíteni egy 18 műszerből álló állomást is, amely a napsugárzást, annak visszaverődését, elnyelődését, a harmatképződést, a szelet és a léghőmérsékletet is méri.

A legproblémásabb kihívás a szunnyadó vulkán legmagasabb emeletein elhelyezett műszerek leolvasása, cseréje. A csapat azonban már ezt is megoldotta. Február 9-én sikerült elérni a hegy főkráterét, 6750 méteren megtalálni és lecserélni a 2012-ben telepített, de két éve elveszettnek hitt műszereket (amelyek, mint kiderült, ma is tökéletesen működnek).

Onnan még egy sziklafal-kapaszkodás, és a Száraz-Andok legtetején, 6893 méteren mérő adatgyűjtők is előkerültek a 15 órás magashegyi menet során.

Nem ez volt azonban az egyetlen emberpróbáló kutatókaland a napokban. A hegy túlsó felén nyílik 6500 méteren egy jókora kráter, amely a Föld legmagasabban fekvő tómedencéjét rejti.

Igazi szürreális terep: vízjég a kráterben, nagynyomású, dübörgő gőzfeltörések, iszapfortyogók és forró források. Egyben ez a legmagasabb vizes élőhely is bolygónkon.

A csapat egész napos törmeléklejtő-küzdelemmel és fagyott hótorony-kerülgetéssel érte el a helyszínt (ösvények-nyomok nem vezetnek errefelé), sikerült mintákat gyűjteni a rendkívül savas forró vizekből, meleg iszapból, de a hideg olvadékvizekből is.

Ráadásul új adatgyűjtő is került a kráterbe, így kideríthető, hogy milyen gyakran van jelen tó e legmagasabb földi helyszínen.

Különösen szélviharos napok következnek most, de a kutatók már munkájuk végéhez közelednek, ezen a héten fokozatosan alacsonyabb magasságokba költöznek.

Az expedíció tagjai

Nagy Balázs geográfus, a kutatóprogram vezetője

Heiling Zsolt szervező

Kálló Péter fotográfus

Ignéczi Ádám geográfus

Mari László geográfus

Nemerkényi Zsombor térképész

Kovács József geológus

Borsodi Andrea biológus

Szalai Zoltán geográfus

Timár Gábor geofizikus

Aszalós Júlia biológus

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu