Riga, az ezerarcú város

Évente közel másfél millió turista érkezik Rigába és környékére, főként a nyári szezonban. 
Az óvárosban az embernek olyan érzése van, mintha megállt volna az idő és mindenkit ismerne. Fantasztikus látványt nyújtanak a szűk utcák, a gyönyörű épületekkel körbevett terek és a szecessziós épületegyüttesek. Nem eredetiek, mivel a második világháborút követően a belvárost teljesen újjá kellett építeni. Néhol a mai napig láthatók a lövedékek nyomai.

A mai Lettország területe a 13. századtól a német Kard Testvériség befolyása alatt állt, később svéd és lengyel, a 18–19. században orosz uralom alá került, így a városban a különböző kultúrák nyomai keverednek.

A belváros kacskaringós, macskaköves utcáin járva rábukkanhatunk „ezeréves” kávézókra, máig megtartott szovjet szobrokra, kellemes és hangulatos parkokra egyaránt. A helyieknek hála sok helyen elevenedik meg a történelem: esténként rendszeresen találkozhatunk utcazenészekkel, táncosokkal.

A hatalmas vásárcsarnoknak kalandos története van. Az eredetileg Riga mellett álló épületben régen a léghajókat tárolták, és amikor fölöslegessé vált, a hatalmas csarnokot újraépítették az óváros mellett. Érdemes megnézni a Városháza teret, a Feketefejűek Házát és a Szent Péter-templomot, valamint a dómot, ahol a világ egyik legrégebbi orgonája is látható.

A turisták kedvelt helyeitől kicsit eltávolodva egyre több orosz szót hallani. A külvárosokban érezhető igazán, hogy nem egy kisvárosban járunk. A város a Daugava folyó torkolata mellé épült, amelyen rendszeresen látni a tengerről érkező hatalmas utasszállító hajókat. Akik kalandra vágynak, azok részt vehetnek hajótúrákon, kipróbálhatják a legendás AK 47-es gépfegyvereket, vagy részt vehetnek alternatív városnézésen is, melyen az óvároson kívüli Rigát ismerhetik meg.

Néhány kilométerre Rigától már nem elsősorban a kultúráé a főszerep. Az egykori halászváros, Jūrmala mára igazi üdülőparadicsom lett. A szovjet megszállást követően először szanatóriumok épültek a tengerpartra, melyekből később hotelek lettek, így vált a tengerpart a tehetősebb oroszok egyik közkedvelt nyaralóhelyévé. A homokdűnékkel tarkított tengerpart nyaranta a turisták minden igényét kielégíti. Nem muszáj a hotelekben megszállni: fából épült különleges, díszes házakat is bérelhetünk.A tengertől kissé eltávolodva teljesen más látvány fogad. A Kemeri Nemzeti Parkban megismerkedhetünk Lettország élővilágával. A legérdekesebb végigmenni azon a fából épített keskeny úton amely egy 8 méter mély lápos talajra épült. A terület különlegessége, hogy elhagyva a hatalmas fenyveseket, egy ingoványos síkságra jutunk, ahol több száz apró tavacska alakult ki. A kilátóból csodálatos látvány tárul a szemünk elé, amely egyedülálló Európában.

Tudnivalók

Az időjárás elég szélsőséges, nyáron 26–28 Celsius-fok, télen –30 is lehet.

A lat helyett 2014. január 1-jétől bevezetik az eurót.

A lett és az orosz is mondható helyi nyelvnek, de a turisták angolul is eligazodhatnak bárhol.

Repülővel, budapesti közvetlen járattal csupán két óra az út. Autóval 1400 kilométert kell vezetni.

A Balti-tenger is felmelegszik 20 Celsius-fokosra, így fürdőzésre, vízi sportokra egyaránt alkalmas.

Riga a harmadik olyan város a Baltikumról, amelyik Európa Kulturális Fővárosa lesz. (2011 Tallinn, 2009 Vilnius). A költségvetésük 24 millió euró lesz.

• Régen a halászfalvak, hogy ne romoljon meg az étel füstöléssel tartósították a húst, amíg Rigába értek. Az eljárás a helyi gasztronómia alapja lett.

• A várost 1201-ben alapították, mára a Baltikum legnagyobb városa lett. Gazdaságilag is az egyik legfontosabb központja a nyugat és kelet között zajló kereskedelemnek.

• 1990. május 4-én kiáltották ki a független Lett Köztársaságot, velünk egyszerre léptek be az Európai Unióba.
 

Európa kulturális fővárosa

Januártól több mint 200 programmal várják Rigában a turistákat. Itt rendezik meg július elején a világ legnagyobb kórustalálkozóját, melyen 70 ország mintegy húszezer énekese fog dalolni.

A múzeumok egész évben különleges programokkal készülnek, és ezernyi fesztivál is vár majd 2014-ben.

Az operakedvelők láthatják jövőre Richard Wagner Rienzi című művét is.

A fotózás szerelmeseinek lehet igazán érdekes, hogy a márciusi programok központi témája a képalkotás.

• Riga mellett a svéd Umea lesz 2014-ben Európa kulturális fővárosa.

További információk: www.latvia.travel, liveriga.com
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu