Nyár a Körös-parton

A környék látnivalóinak és programjainak középpontjában a víz áll.
Kevesen tudják, hogy a Holt-Körös Magyarország ötödik legnagyobb állóvize. A holtág 30 kilométeres hosszán strandolásra, horgászásra, evezésre, a holtággal párhuzamosan futó gáton pedig kirándulásra, biciklizésre, futásra, kutyasétára egyaránt tökéletes a terep.

A vadregényes partok mentén haladó kenutúrák az ország legbiztonságosabb evezős kalandjait ígérik gyönyörű környezetben. Az országban egyedülálló, vízben álló mocsári ciprusok, a napsütésben sütkérező teknősbékák és a Holt-Körös gazdag élővilága a természetszerető kezdő és gyakorlott evezősöknek is csábító élményeket kínál. A holtág 15 kilométeres szakasza, Szarvastól Békés­szentandráson át egészen az 1936-ban átadott, és mára vízi erőművel is kiegészült duzzasztóig evezhető.    

A Holt-Körös persze nem csak az amatőr kajak-kenu rajongóknak jó terep. Július 12–13-án a kétnapos Körös Kupa – Sándor Tamás Emlékversenyt több száz ifjúsági kajakos részvételével rendezik meg az evezős sport egyik magyarországi központjában. A viadalra mintegy 350 nevező és több ezer fős közönség érkezik, a jó hangulat garantált. A versenyt a Szarvasi Kajak-Kenu Klub szervezi, amely a 70-es évektől a kajak-kenu utánpótlás-nevelés egyik magyarországi fellegvárának számít, ahonnan olyan sportolók kerültek ki, mint Tóth Tibor, Dombóvári Bence vagy Homonnai Luca.

Aki a hajókázást evezés nélkül részesíti előnyben, a Katalin II. sétahajóval, Demeter István hajóskapitány szórakoztató idegenvezetése mellett hajózhatja be a holtág szarvasi szakaszát.

Horgászparadicsom

A Szarvasnál, illetve Békés­szentandrásnál húzódó Kákafoki- és Bikazugi-holtág a környék legjobb horgászhelye. Áprilistól mostanáig összesen 60 mázsa piaci pontyot, 2 millió ivadék pontyot, 5 mázsa süllőt  telepítettek a  horgászvízbe, és a nyár folyamán a telepítések folyamatosan zajlanak. A pontyivadékok, a 2 és 3 nyaras pontyok mellett az őshonos halfajták visszatelepítése is fontos cél, a horgászvizeket kezelő Körös-szögi Nonprofit Kft. nagy figyelmet fordít az őshonos halfajták megőrzésére.A Kákafoki- és a Bikazugi-holtágban jellemzően ponty, harcsa, csuka, dévérkeszeg és balin él a legnagyobb számban. Érdemes tudni, hogy bizonyos nagyobb fogásokért a következő évre ajándék horgászjegyet nyerhetnek erre a horgászvízre azok, akik jelzik a rekordfogást a halőrnek. És hogy a horgászat minél kényelmesebb legyen, közvetlen vízparti nyaralók is bérelhetők csónakkal, beetetett horgászhellyel. 

Látnivalókban gazdag vidék

Szarvas a történelmi Magyarország közepe, amit a Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malomemlékmű jelez. A környék látnivalói között a Kondorosi Betyár Csárdát is érdemes útba ejteni. A helyi legendárium szerint az 1740-ben a nyolc út találkozásánál épült csárda alatt húzódó alagútrendszeren át menekült el Rózsa Sándor, és a betyár más alkalmakkor is megfordult itt portyázásai során. Tiszteletére minden évben megszervezik a Kondorosi Betyár Napokat, idén augusztus 16–17-én.Rózsa Sándor legendáját idézi meg a békésszentandrási kézműves sörfőzde, a Szent András Sörfőzde egyik legnépszerűbb söre, a Betyár Király is. A 2011-ben az év sörfőzdéjének választott kisüzem meglehetősen erős és karakteresen komlós, illetve gyümölcsös söreinek utánozhatatlansága a hamisítatlan, lágy Szent András-ízvilágban és a békésszentandrási víz meghatározó jellegében rejlik. A főzde széles sörkínálatában valódi sörkülönlegességek is megtalálhatók.

Szarvason néhány óra alatt egész Magyarországot bebarangolhatjuk: a Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettparkban, az ország egyetlen interaktív makettparkjában hazánk épített örökségének, emblematikus épületeinek minden apró részletében kidolgozott kicsinyített mása megcsodálható. A magyar vasúttörténet legendás mozdonyainak, legszebb állomásépületeinek és a balatoni vitorlázás ikonikus hajóinak kicsinyített másai idén tavasszal debütáltak a parkban. A járműveket persze nem csak megcsodálni, de irányítani is lehet. 

A Szarvasi Arborétumban idén májusban nyitották meg a Parkerdő részt, amelybe egy kis fahíd vezet át – az ország legnagyobb arborétumának 83 hektáros területén immár 65 hektárnyi látogatható. Az arborétum legendás pávái a párzási időszak után július-­augusztusban veszítik el díszes farktollaikat, így az ekkor érkezők egy kis szerencsével egy gyönyörű pávatollat is vihetnek haza emlékbe. A mintegy 40 itt élő páva és a tavasszal született fiókák mellett a hófehér albínó páva igazi kuriózumnak számít, ebből egyetlen példány él a kertben. Az arborétum programjai közül az egyik legnépszerűbb a június 20-án rendezett éjszakai detektoros és éjjellátós bagoly- és denevérles.

Aki Szarvason nyaral, annak érdemes megnéznie az ország egyetlen működő szárazmalmát, amelyben jeles napokon manapság is szerveznek „látványőrléseket”. Augusztus 20-án például minden évben dolgozik a malom.

Szarvas egyik legkülönlegesebb és leghangulatosabb nyári programhelyszíne a Szarvasi Vízi Színház, amelynek ezen a héten indul a negyedik évada. Nyáron mindennap vannak színházi előadások, amelyek különlegességét az adja, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet maga a Körös, a mocsári ciprusokkal, illetve a színházzal egyidős fahíddal.

Aki gyerekekkel utazik a környékre, és van kedve autentikus környezetben, egy tanyán kipróbálni, megtanulni a szalmafonás vagy a gyöngyfűzés csínját-bínját, annak érdemes meglátogatnia a város határában lévő Sárarany Szalmaportát.
 

Gasztronómia

A tót és szlovák hagyo­mányok máig élnek a gasztronómiában. Érdemes megkóstolni a kapusznyikát, a túrós haluskát, a tvarozsnyikát vagy a makovnyikát.

A vízpart közelsége is meghatározó: a harcsa­tatár, a szarvasi halászlé, a haltöpörtyű a kör­nyék jellegzetes ételei.

A szarvasi szilva hun­gari­kum. Hozzá kapcsolódik a Szarvasi Szilvanapok, a Szent András Sörfőzde szilvás söre, a szarvasi szilvapálinkák, szilvalekvárok.

Hetente új recept kerül fel a gasztrocsütörtökön a Körös-menti TDM Facebook-oldalára. A pacalpéntekeken pedig a környéken sok helyen fogyasztható e karakteres étel.
 

Programok a környéken

Augusztus 19-ig: Hétköznaponként 18, hétvégenként 19 órától „Kis esti zene” Szarvason a Zenepavilonban.

Június 20.: Detektoros, éjjellátós bagoly- és denevérles a Szarvasi Arborétumban.

Július 11–20.: Cervinus Művészeti Fesztivál, Szarvas (komolyzene, színház, sport, történelmi játékok).

Július 12–13.: Aratónap és Aratónapi őrlés a szárazmalomban (Ezüst­szőlő, Szarvas).

Július 12–13.: Körös Kupa – Sándor Tamás Emlékverseny, Szarvas.

Augusztus 1–3.: Szarvasi Halas Napok jellegzetes vagy épp különleges helyi halas ételekkel és külföldi vendégek halas fogásaival.

Augusztus 8–10.: Békés­szentandrási Sport- és Vita­minnapok.

Augusztus 16–17.: Kondo­rosi Betyár Napok.

Augusztus 20.: Szent István Nap és Őrlés a szarvasi szárazmalomban.

Szeptember 12–14.: Szarvasi Szilvanapok.

További információk: korostourist.hu

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu