Eljött Bordeaux ideje

Új életre kelt belváros, új bormúzeum, új stadion az idei foci-Eb-re – egyre izgalmasabb a francia világörökségi helyszín.
Beérnek az elmúlt évek fejlesztései a legismertebb francia borvidék központjában. Bordeaux, építészeti és kulturális kincsei ellenére, méltatlanul mellőzött település volt.  Ám 2007-ben valóra vált a városiak és a franciák régóta dédelgetett álma, mert az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította a „Hold kikötője” (Le port de la Lune) nevű városrészt. Azóta jelentősen megugrott Bordeaux idegenforgalma, és már nemcsak a világ egyik legnagyobb borvidékének központjaként tartják számon, hanem mint pezsgő életű, izgalmas várost is. 

A Garonne folyó partján fekvő Bordeaux számtalan kulturális és építészeti örökséggel büszkélkedhet. A Rohan Palota, a Nagyszínház és a Tőzsdepalota (Palais de la Bourse) a 18. század építészeti remekei. Utóbbit esti kivilágításban is érdemes megnézni: az impozáns palota fényeit ilyenkor az előtte lévő tér óriási víztükre veri vissza. Érdemes még megnézni a katedrálist és a város két templomát (a Compostellába vezető zarándokút történelmi állomásai), a Porte Cailhau kaput és a Pey Berland harangtornyot, végigsétálni a rakpartokon, hajókázni a Garonne folyón. 


A Tőzsdepalota (fotó: Christophe Bouthé)

Több múzeum is várja a látogatókat, van vásárlónegyed, antikváriusok, bohapiacok és galériák negyede, és négyévszakos piac is.

Az óváros terei, kézművesboltjai és kávézói mellett az elmúlt öt évben egyre-másra nyílnak a modern borbárok, amelyek különböző árkategóriákra vagy stílusokra specia­lizálódnak. A látogatóknak talán a kóstolósorok és a hozzájuk komponált falatkák jelentik a legnagyobb élményt. 


Chapeau Rouge (fotó: E. Bouloumié)

Michelin-csillagos éttermek, hangulatos bisztrók, hagyományos francia fogásokat kínáló vendéglők közül választhatnak a látogatók ízlésük és pénztárcájuk függvényében. Az édességre vágyók kóstolják meg a Le canele-t. A helyi süteményspecialitás a 16. századból származik, és a bor derítéséhez használt sok tojásfehérje nyomán megmaradt tojássárgája elfogyasztására találták ki. A kívül ropogós, belül olvadós finomságot számtalan helyen árulják a városban.
 

A Bordeaux-i borvidéken csaknem 123 ezer hektáron ter­mesztenek szőlőt. Összehasonlításul: egész Magyarországon mintegy 65 ezer hektáron.


Az elmúlt évek egyik legnagyobb dobása az idén június 1-jén nyíló Cité du Vin bormúzeum, amely máris a modern Bordeaux jelképévé avanzsált, és a bor Guggenheim-múzeumaként emlegetik a helyiek. Az egyesek szerint a pohárban forgatott borra, mások szerint dekanterre vagy a borba hulló cseppre emlékeztető, 14 ezer négyzetméteres épület a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire fogja repíteni a látogatókat.


A készülő bormúzeum (fotó: La Cité du Vin)

A világ teljes borkultúrája bemutatkozik a különleges, interaktív kiállítói térben, de lesznek borkóstolások és boros kurzusok is. A vendégek végül a 35 méter magasan lévő, Belvedere nevű 8. emeletről egy pohár bor mellől csodálkozhatnak rá a város szépségére.

Bordeaux kiváló kiindulópont a borvidék bejárásához: akár csillagtúraszerű, akár régióról régióra haladó pincelátogatásról legyen szó, találni csoporos és személyre szabható túrát is.


A 10. borfesztiválra két kilométeres lesz a sátorsor (fotó: Gilles Arroyo)

Aki nem a foci-Eb-hez igazítja a látogatását, annak jó apropó lehet a 10. évfordulóját ünneplő Bordeaux Fete le Vin borünnep június 23–26. között. Az idén kibővített fesztivál két kilométer hosszú „borútján” sorakoznak fel a pincészetek, food truckok, ideiglenes árusítóhelyek. A fesztivál helyszíneire érvényes kóstolójegy 21 euróba kerül majd, amely felárral kiterjeszthető a környékre vezető pincetúrákra is. Az egyes napokat esténként a Tőzsdepalota komplexumára vetített fény- és hangjáték zárja le.     

Az Eb és a magyarok

A magyar fociválogatott a június 10-én rajtoló kontinensviadalon Bordeaux-ban lép először pályára június 14-én. Az ellenfél Ausztria lesz. 

Új stadiont építettek az idei Eb-re. A 42 ezer fős létesítmény fémszerkezete
12 ezer tonnát nyom – ez az Eiffel-torony súlyának kétszerese.

Hatalmas, ingyenes szurkolói zónát alakítanak ki a Quinconces parkban.
Az összes Eb-város hasonló helyszíne közül ez lesz a legnagyobb: 60 ezer ember szurkolhat a kivetítők előtt.

Információk a városról és programokról: www.bordeaux-tourisme.com

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu