Péntek esti bor

Péntek este egy olyan 2010-es bor került a pohárba, amelyik arra világít rá, hogy kivárással, türelemmel és odafigyeléssel igen komoly fehérborok is készültek ebből a nem túl kiemelkedő évjáratból. 
Kertész Családi Pincészet: Sauvignon blanc 2010
Etyek

A Kertész Családi Pincészet boraira leginkább a hedonista és életigenlő kifejezést használnám. Ebbe a sorba passzol a 2010-es sauvignon blanc is. Egy igazán telt, a klasszikus értelemben véve nem is annyira fajtajelleges bort kapunk a pincétől, amely harmonikus, s nem tolakodó – itt nincsenek azok a nagyon intenzív, már-már orrba vágó intenzitású aromák. 2010 nem volt egy könnyű évjárat, mégis ez a bor – s a többi ’10-es Kertész bor is – nagyon rendben van. Már illatban érezni az alapanyag érettségét – második nap kifejezetten száraz mézes volt. Inkább gyümölcsös, mint vegetális: csonthéjasok, alma, körte, s mellette szép ásványosság és virágosság, s diszkrét hordófűszerek. A sauvignon blanc nem a legklasszikusabb hordós iskolázásra alkalmas fajta, ennek a bornak mégis nagyon jól áll – a hordó diszkrét, inkább fűszerez, mint eltakar vagy fed. Kóstolva telt a bor, krémes, lédús gyümölcsöket kapunk, amelyeket a dinamikus savak tesznek élővé és harmonikussá. A bor gazdagsága és intenzív savai abszolút alkalmassá teszik a további érlelésre. Az alkohol picit melegít, de a test bőven elbírja, nem billenti ki az egyensúlyból. Lecsengése hosszú, gyümölcsös és diszkréten ásványos.

Ételben akár egy érettebb kecskesajt is remek hozzá, de komolyabb húsokhoz is kiváló – akár fácánból vagy kacsából készült étel mellé is szívesen meginnám, de egy jó szűzérmét is bevállalnék mellé.

A pincéről

Ahogy Kertész Zoltán tulajdonos fogalmaz: a Kertész Családi Pincészet egy igazi „szerelemgyerek”. Szülei egy sikeres székesfehérvári üzletember és felesége, Kertész Zoltán és Ágnes. 2007-ben Kertész Zoltán megvásárolt a Kecskegödörben egy 1862-ben épített pincét. A pince felújítása, bővítése 2008-ra fejeződött be, egyszerre hagyományosan etyeki és modern, mediterrán stílusban. A pince technológiai felszerelése is modern, a legújabb hűthető-fűthető acéltartályoktól kezdve a legjobb magyar tölgyfahordókon át az amerikai tölgyből készült spanyol kis tölgyfahordókig minden megtalálható a gyönyörűen felújított pince mélyén.

Természetesen a könnyed, gyümölcsös, „életélvezős” nedűk mellett komolyabb, fahordós érlelésű fehér és vörösborokkal is kísérletezik Monostori Balázzsal karöltve, aki a birtok szőlészetéért és borkészítéséért felelős.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu