Németország-Argentína – borban egy döntetlennel is kiegyeznénk

Ha már világbajnoki döntő, akkor arra gondoltunk, hogy a fináléba jutott két csapat borai között is rendezünk egy virtuális összecsapást, de leginkább egy kis ízelítőt szeretnénk adni a két ország izgalmas boraiból.
Az összehasonlítás azért sem egyszerű, mert a két ország erősségei máshol keresendőek. Ugyan Németországban is egyre több jó vörösbor készül, mégis inkább fehérborairól, s elsősorban rajnai rizlingjeiről ismert. Argentínában is készülnek izgalmas és tartalmas fehérborok, mégis, ha egy borkedvelőt megkérdezünk, hogy milyen bor jut eszébe a Dél-Amerikai ország nevének hallatán, erős bizonyossággal mondhatjuk, hogy a vörösbor, s azon belül is elsősorban a malbec vagy a bonarda kerül említésre.
 

A precíz német gépezet

Németország Európa egyik meghatározó szőlőtermesztő és bortermelő országa. A termőterület nagysága alapján nem tartozik ugyan a legnagyobb Óvilági bor-országok közé, mégis a körülbelül 100 000 hektárról azért egy-két világhírű bor kikerült már.

Németország a szőlőtermesztés északi határon fekszik. Ezt mutatja az az uniós besorolás is, amely a klíma alapján zónákra osztja Európát. A leghűvösebb termőhelyek az A zónába tartoznak, s Németország tizenhárom borvidéke közül mindösszesen egy, Baden nem tartozik ide. Ez a fajta besorolás sok mindenről árulkodik, fajtákról, stílusokról. Azon nem kell meglepődnünk, hogy elsősorban a fehér szőlőfajták alkalmasak arra, hogy belőlük kiváló borok készüljenek, bár a korai érésű kékszőlőfajták, mint például a pinot noir is otthonosan érzi itt magát.

A bortörvények alapján besorolt borok közül elsősorban a földrajzi eredettel rendelkező borokkal érdemes foglalkozni. Ezek közül az átlagosan jó borok a QbA (Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete) kategóriába tartoznak, míg az egyedi, például dűlőszelektált tételeket elsősorban a prädikatswein (kabinett, spätlese, auslese, beerenauslese, trockenbeerenauslese, eiswein) kategóriába sorolják. Ezek közül jó néhány – s elsősorban a rajnai rizlingből  készült borok – a világ legjobb és legelismertebb fehérborai közé tartozik.

Erősségek:
• Egyedi termőhelyek és fajták szimbiózisa
• Hosszú érési periódus a jó kitettségű helyeken
• Harmonikus stílusú borok – erjedésből visszamaradt természetes maradékcukor-magas természetes savtartalom – jól társíthatóak sokféle ételhez
• Hosszú érlelhetőség
• Botritisz – természetes édes borok
• Golf-áramlat – pozitív moderáló hatás
 
Hátrányok
• Jelentős évjárathatás – nehezíti a márkaépítést
• Csak az igazán jó kitettségű termőterületek alkalmasak kiváló borok készítésére
• Fagyveszély, rothadás
• Magas ár a kiváló borokért
• Kicsit megtévesztő bortörvény (must cukorfoka alapján és terület alapján is)
 

Kiemelkedő játékosok

Németország tizenhárom borvidéke közül mindenképpen említésre méltó Mosel, Rheingau, Baden, Rheinhessen, Ahr és Pfalz.
 
Példák:
Weingut Reinhard & Renate Knebel
Röttgen riesling 2011
dűlőszelektált rajnai rizling
Willingen, Terrassenmosel, Mosel, Németország


Elsőre szinte mindent felülír a palás ásványosság, amely elsősorban fémes (illatban és ízben) és nagyon diszkréten sós (ízben) karakterében mutatkozik meg. Levegőztetés után szépen bújnak elő a fajtára jellemző gyümölcsös és virágos jegyek. Kezdetben egy érdekes csalános karakter bukkan elő, majd szép fokozatosan veszik át az intenzív gyümölcsös jegyek a vezető szerepet.

Hihetetlenül izgalmas narancsra, narancsvirágra grapefruit-ra emlékezető aromák keverednek a pohárban. Mellette érett fehér húsú gyümölcsös aromák, grillázs és gránátalma fokozzák a bor sokszínűségét. Kóstolva remek harmóniákat mutat: közepes test, finomszerkezetű, de vibráló savak, amelyeket a kb. 10 g/l-nyi természetes maradékcukor szelídít meg. Alkoholtartalma moderált, arányos.

Utóíze hosszú, zamatos, gyümölcsökben gazdag és ásványos. Fiatal, fejlődésben lévő rajnai rizling, melyre komoly és tartalmat sugárzó fejlődés vár még a palackban. Szerettük nagyon. 
 
Weingut Robert Weil
Riesling Trocken 2011
Rheingau

Tiszta, közepesen intenzív citrom színű bor. Illatban könnyed és intenzív gyümölcsösség jellemzi, elsősorban citrusokkal (főleg grapefruit), virágokkal és fémes, palás ásványossággal. Szárazra hangolt, friss és üdítő bor. A közepes testhez nagyon virgonc savak és alacsony alkoholtartalom társul (11,5%). Az erjedésből visszamaradt természetes szén-dioxid tovább fokozza a frissesség érzetét. Hihetetlenül tiszta és precíz bor. Kifejezetten felfrissíti a szájat, s hosszan meg is marad a citrusok vibráló íze. Aperitifnek is kiváló, de friss sajtokhoz, könnyed halakhoz vagy salátákhoz is elsőrangú. A pincészet belépő rizlingje, nem dűlőszelektált, a termékpiramis alján helyezkedik el. Az azért sokat elárul egy pincészetről vagy egy borvidékről, ha ilyen egy belépőbor. Nagyon zamatos, könnyed és tartalmas. Nem véletlenül tartoznak Rheingau rizlingjei a világ legelegánsabb és legszebb fehérborai közé. Szépen elkészített, ízletes fehérbor.

Weingut Deutzerhof - Cossmann-Hehle
Balthasar c Spätburgunder 2010
Ahr, Németország

Közepesnél intenzívebb, fajtajelleges illat: piros bogyósgyümölcsök, főtt vegetális jegyek, orvosi pemetefű, kávés, lekváros, likőrös, fűszeres. Érett alapanyagra utaló illat, kóstolva szikár, elegáns bor közepesnél picit nagyobb testtel, élénk, de kerek savakkal, kellő hosszúsággal. A bor jó példa arra, hogy a németek is egyre erősebbek pinot-ban, egyre több helyen találkozni ezzel a fajtával ott is. Ők is keresik a saját stílusukat, talán nem járnak rossz úton.

Martin Wassmer – Spätburgunder 2008
Bad Krozingen-Schlatt, Baden

Halvány gránát színű bor, tiszta. Illatban elegáns, fajtajelleges. A piros bogyósgyümölcsök (cseresznye, eper, piros ribizli) és a csipkebogyó mellett főtt vegetális karakter, diszkrét animalitás, gombás, avaros jegyek, fűszerek, orvosi pemetefű és tűzköves, fémes ásványosság jellemzik. Intenzív, de mégis elegáns karaktere nagyon csábító. Kóstolva feszes, elegáns és harmonikus szerkezetű. Érezni a hordót, de csak épphogy, klasszikusan nagy ászokhordóban fejlődött. Nincs mese, itt a fajtajelleg és az ásványos karakter uralkodik. Lecsengése egészen hosszú, komplex, zöldfűszerekkel, gyümölcsökkel (pl. piros ribizli) és ásványos jegyekkel búcsúzik a korty.

Szépen elkészített, elegáns és harmonikus spätburgunder. Aki szereti az ásványos, hűvösebb karakterű pinot noir-okat, annak biztosan tetszeni fog ez a bor. Fejlődésben lévő bor, amely egyértelműen fogyasztásra érett, de még komoly érlelési potenciál van Martin Wassmer borában.
 

Argentína – erő és finesz

Ma Argentinában mintegy 221.200 hektárra terjed ki a borvidékek összterülete, de ebből csak mintegy 204 000 hektáron termesztenek szőlőt, amelynek nagy része kékszőlő. Egyértelműen a malbec a legelterjedtebb (csaknem 34 000 ha), majdnem kétszer annyit telepítettek belőle, mint az utánna következő, második legelterjedtebb fajtából, a bonardából (kb. 18 600 ha). A képzeletbeli dobogó harmadik fokán – nem túl meglepő módón – szintén egy kékszőlőfajtát, a cabernet sauviognon-t (kb. 16 000 ha) találjuk.

52,31%-án a terülteknek vörösbor-szőlő van, 20,9%-án fehérbor-szőlő, s mintegy 26,79%-án rozé készítésére szánt telepítéseket találunk.
A mai modern argentin borászat sokat köszönhet a 19. század második felében bevándorolt spanyoloknak és olaszoknak, akik fajtákat és szakértelmet hoztak be a dél-amerikai országba. Az európai bevándorlók elsősorban Mendoza és San Juan városokban és környékén telepedtek le, és hoztak létre ültetvényeket – jórészt - az Andok hegyvonulatának szoknyáin.

Argentína ma már az egyik legismertebb bortermelő ország a világon, Dél-Amerikában pedig egyértelműen az egyik legkiválóbb. Fekvése, természeti adottságai kiváló feltételeket kínálnak mind a fehér, mind a vörös borok készítéséhez. Az Andok lábánál elterülő ültetvényeken akár 1500-2000 méter magasságban is találunk szőlőket. A magaslati ültetvények különleges feltételeket kínálnak, elsősorban a kékszőlők termesztéséhez. A nappalok és éjszakák közötti jelentősebb hőmérsékletkülönbség nagyban segíti a fenolos érést és a természetes savak megtartását. Az érettség mellett a lendületes savak teszik arányossá, harmonikussá a borokat.

Argentína legismertebb termőterülete Mendoza, azonban izgalmas borok készülnek például Patagóniában is.

Erősségek
• Telt, egyensúlyos és tartalmas vörösborok készítésének lehetősége
• Az Andokból leolvadó hó öntözésre való felhasználása
• Ásványokban gazdag, tápanyagban gyakran szegény talajok
• Elenyésző évjárathatás – szinte minden évben lehetséges azonos karakterű borokat készíteni
• A borok hosszú érlelhetősége

Hátrányok
• Jégeső
• Csapadékhiány – bár ez alapvetően pótolható csepegtető öntözéssel
 

Kiváló játékosok

Bodega Dante Robino
Gran Dante Bonarda 2010
Santa Rosa/
Lujan de Cujo, Mendoza, Argentína
A pincészet egyik ikonbora. Színe szinte fekete - gyönyörű. Már illatban érződik, hogy egy nagyon komoly, mély és tartalmas dél-amerikai bor került a poharunkba. Meleg karakterű, intenzíven gyümölcsös, fűszeres bor. Illatban leginkább a fekete bogyósgyümölcsökre (fekete ribizli, meggy) emlékeztető aromák határozzák meg a bor karakterét, mellette füstös, diszkréten kókuszos, édesfűszeres. Ahogy nyílik úgy kerülnek felszínre az újabb és újabb rétegek. Telt, testes, nagy formátumú vörösbor. A hatalmas test, a lendületes savak, a rengeteg érett és bársonyos tannin, és a magas alkoholtartalom ellenére sem nehézkes, sőt elegáns is. Ízben szinte ugyanazt kapjuk, mint amit az illat ígért, sőt még némi gyógynövényes karakter is érezhető a kortyban. A korty eleje behízelgő, a magas alkohol és extrakt tartalom – no meg a 2,12 g/l természetes maradékcukor-tartalom – kellemesen édeskéssé teszi. Összességében egy komoly formátumú, különleges fajtából készített komplex nagy vörösbor, amely az igényes dél-amerikai borokat kedvelők számára bizonyosan sok kellemes percet szerezhet.

Bodega Chacra
"Cinquenta y Cinco" – dűlőszelektált pinot noir 2011
Patagónia, Argentína

Közepesen intenzív rubin színű, tiszta bor. Illatban intenzív, a fajtára jellemző klasszikus karakterrel: piros bogyósgyümölcsök (ribizli, hecsedli, cseresznye), orvosi pemetefű, sokrétű és finom fűszeresség, némi vegetális háttérrel. Nagyon izgalmas, ahogy az aromák között némi lime- illetve narancshéj is kiérezhető, egészen pikáns karaktert kölcsönöz a bornak. Kóstolva nagyon koncentrált, feszes és elegáns. Részletgazdagsága tanítani való. A jó közepes testhez remek szerkezetű sav, érett és kellő feszességet adó tannin, s moderált alkoholtartalom társul. Jó kis szerkezetű pinot noir ez. Az Újvilág legelegánsabb és legkomolyabb pinot noir-jai közé tartozik. Nagyon fiatal, fejlődésben lévő bor, mely már most is nagyon rendben van, de néhány év múlva komolyat fog villantani. Nagy ígéret. Lecsengése hosszú és tartalmas.
Egy rozéra sütött kacsamellel biztosan verhetetlen párost alkotnak, de piros bogyós-gyümölcsökből készült szószokhoz is kiválóan illik.

Bodega Benegas
Clara Benegas Chardonnay 2012

Luján de Cuyo, Mendoza, Argentína
Érett alapanyagra utaló mézes, citrusos jegyekkel nyit, mellette trópusi és fehér húsú gyümölcsökre hajazó aromákkal. A fajtához képest meglepően aromatikus, már-már egy viognier karakterét mutatta. Nem különösebben nagyra vágyó, nagyon komplex és hosszú érlelésre szánt bor, ugyanakkor behízelgő kedvessége, a fajtához mért aromás karaktere sokakat meggyőzhet. Jó ivású, zamatos fehérbor.

A közepes testhez, arányos savak és alkohol társul. Utóíze közepesen hosszú. Beszélgetéskehez, partizáshoz első osztályú társ.
 
Bodegas y Vinédos O’ Fournier
Urban Uco 2012
Argentína, Salta, Cafayete

Tiszta, közepesen citromszínű bor.Illatban muskotályos jelleg, virágokkal, barackkal, körtével, földes ásványossággal. Kóstolva hasonlók az aromák, mint illatban. Közepes test, jelentősebb alkohollal, max. közepes savakkal. Textúrája krémes, selymes. Lehetne egy kicsit hosszabb is, de ha elég gyorsan utántöltünk, talán még észre sem vesszük. A magasabb alkohol miatt egy pici kesernye is marad a szánkban.

Ételpárosítás: fűszeres ételek előnyben, de a visszafogott savak miatt inkább tejszínes, olajos ételek jobban illenek hozzá, mint egy paradicsomos alapú, savasabb étel.

Fogyasztás: érdemes minél fiatalabb korban, szinte primőrként elfogyasztani. Még egy két évet biztosan elbír, de friss aromatikus jellegéből csak veszíthet.
 
A legjobb amit tehetünk, ha egy palack német és argentin borral ülünk le meccset nézni, s kortyolunk mindkét nemzet boraiból. Ezzel nem követhetünk el nagy hibát.
A hozzászólások nem a szerkesztőség, hanem az olvasók véleményét tükrözik.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu