Újabb diplomáciai kampány a Falkland-szigetekért

Az argentin külügyminiszter azt követelte kedden, hogy Nagy-Britannia kezdjen tárgyalásokat országával a Falkland-szigetek hovatartozásáról, de London újra visszautasította ezt, miután a sziget lakossága két hete elsöprő többséggel megerősítette, hogy brit fennhatóság alatt akar maradni.
Az ENSZ New York-i központjában beszélve Hector Timerman törvénytelennek nevezte a két héttel ezelőtti referendumot, és rendkívül sajnálatosnak nevezte, hogy a brit fél az ENSZ Dekolonizációs Bizottságának már negyven olyan határozatát utasította el, amely kétoldalú tárgyalásokat sürget a sziget hovatartozásáról.

A Ban Ki Mun főtitkárral folytatott megbeszélése után Timerman a legnagyobb latin-amerikai és karibi szervezeteket vezető kollégáival, Luis Almagro uruguayi és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszterrel, valamint José Beraun perui külügyminiszter-helyettessel közös sajtóértekezletet tartott.

Az argentin külügyi tárca közleménye szerint Timerman az ország és az egész térség nevében megköszönte az ENSZ főtitkárának, "hogy nagy figyelmet fordít a Biztonsági Tanács által rábízott jószolgálati misszióra a Nagy-Britanniával való tárgyalások újrafelvétele ügyében".

Az argentin partoktól 400, Londontól pedig mintegy 13 ezer kilométerre fekvő Falkland-(Malvin-)szigetek 1833 óta brit ellenőrzés alatt állnak. Argentína mégis magának követeli a területet, több mint 30 évvel az 1982-ben vívott, 900 ember életét követelő falklandi háború után.

Timerman diplomáciai lépésére válaszul Mark Lyall Grant brit ENSZ-nagykövet leszögezte, hogy a falklandi lakosság az ENSZ Alapokmányában lefektetett önrendelkezési jogával élt, amikor a március első felében megtartott népszavazáson 99,8 százalékban ismét amellett döntött, hogy Nagy-Britannia tengeren túli területe kíván maradni.

A nagykövet hozzátette, hogy az Egyesült Királyság kormánya szerint szó sem lehet a Falkland-szigetek hovatartozásáról szóló tárgyalásokról addig, amíg azt a helyiek nem akarják.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu