Tűz ütött ki egy ranguni iskolában

Tűz ütött ki egy ranguni muzulmán iskolában keddre virradó éjjel. A rendőrség közlése szerint a tűz következtében 13 ember vesztette életét, az áldozatok között gyermekek is vannak.
Az első feltételezések szerint a tüzet rövidzárlat okozta, és annak nincs köze az elmúlt hónapok felekezetközi erőszakos cselekményeihez a muzulmánok és a buddhisták között.

A tűz idején mintegy 70 ember - többségében gyermek - aludt a Rangun külvárosában lévő iskolában. A 13 áldozat közül néhányan súlyos égési sérülések, néhányan pedig füstmérgezés következtében vesztették életüket. A többieket még időben sikerült kimenteni.

Mianamarban az elmúlt hónapokban több erőszakos cselekmény történt a muzulmánok és a buddhisták között. A Ranguntól több száz kilométerre északra fekvő Meithila városában március végén fegyveres buddhisták gyújtogattak a város muzulmán negyedében, és hasonló gyújtogatásokra került sor a közeli Jametin városában is, ahol egy mecset és csaknem 50 ház vált a lángok martalékává. A halálos áldozatok száma meghaladta a negyvenet.

Az erőszakos cselekmények elsősorban a kisebbségben lévő muzulmán lakosság ellen irányulnak, és veszélyeztethetik a Thein Szein elnök vezette polgári kormány stabilitását. A kabinet fél évszázados katonai diktatúra után tavaly vette át az irányítást, és nehéz reformokba kezdett.

Cikk ajánló

Hírlevél regisztráció


Sudoku 数独

sudokuLogikai játék a számokkal
PCLand.hu